Irány a nyár végi 26. Borostyán Fesztivál!

Irány a nyár végi 26. Borostyán Fesztivál!

A pénteki fergeteges nyitány után szeptember 11-én, szombaton 17 órától folytatódik a 26. Borostyán fesztivál a komáromi Európa-udvarban. A kellemes „vénasszonyok nyara“ javában tombol, érdemes hát nívós zeneszó mellett sütkérezni a szökőkútnál, vagy szomjoltó nedűt szürcsölgetni a hangulatos teraszok egyikén.

„A jubileumi 25. Borostyán Fesztivált 2019. június 21-23-án tartottuk, s a tavalyi pandémiás kényszerszünet után szervezésünkben idén szeptember 10-11-én huszonhatodszor „áll a bál“. Ez alkalommal javarészt kiváló hazai zenekarok koncertjeit élvezhetik ingyen az érdeklődők, de akad egy-két magyarországi kivétel is. A családok apraját-nagyját arra sarkalljuk, hogy ma 17 órára jöjjenek az Európa-udvarba, ahol a szereplők majd mindent elkövetnek annak érdekében, hogy bő 3 órán át gondűző dallamokkal örvendeztessék meg a hallgatóságukat“ – mondta el a Ma7-nek a főszervező Borostyán együttes alapító vezetője, Nagy László mérnök.

Tény, hogy e fesztivál negyed évszázados léte alatt olyan magarországi „nagyágyúk“, mint a Kaláka, a Makám, a Besh o droM együttes…, valamint Tompos Kátya és sokan mások is a fellépésükkel emelték e közkedvelt rendezvény nívóját. A tegnapi nyitányon azonban bebizonyosodott, hogy a felvidéki tehetségeinket is érdemes még jobban megbecsülni, hiszen a már több zenekarban és hanghordozón sokszor bizonyított, különféle díjakkal jutalmazott négy népszerű felvidéki zenészünk: Zsapka Attila (gitár, ének), Farnbauer Péter (basszusgitár, gitár), Sipos Dávid (szaxofon) és Benkó Ákos (dobok) vadiúj formációja megérdemelt tapsviharban és ovációban részesült. A színpad feletti Takács-porta teraszán alakult „alkalmi vokál és tánckar“ hangulatfokozó betétje is megérte a pénzét…

A megzenésített verseket és popdalokat előadó négyesfogat két szeretett példaképéről, a tavaly novemberben elhunyt, Kossuth- és Magyar Örökség-díjas énekmondó előadóművész Kátai Zoltánról és az őt idén márciusban az égi zenészek közé követő, Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett Dinnyés József énekmondó-daltulajdonosról egy-egy lélekemelő dallal emlékezett meg. Kovács Andrea, Kátai Zoltán párja a sokaságban szerényen elvegyülve tapsolta meg a méltó megemlékezést.

Hírdetés

Majd az Eli Trió Hungarian Django Swing című különleges összeállítása következett. A komáromi hegedűvirtuóz, Csóka Eli ez alkalommal két zenésztársával, Dani Jánossal és Csengő Róberttel, a budapesti Swing à la Django együttes tagjaival mutatkozott be. A fővárosi banda innovatív, a világon egyedülálló hangszeres felállással és stílussal bír. Különleges stílusötvözetet teremtett, zenéje hangzásában jól harmónizál egymással a magyar autentikus népzene, a francia manouche swing és a sanzonok világa, valamint a tangó, a jazz és a bossa nova. A hosszasan zúgó vastaps Eliék esetében sem maradt el…

Szombaton 17 órakor a 20 évvel ezelőtt más felállásban alapított, felvidéki Last Blues Band „csap a húrok közé“. Az alapító tagok egyike volt Tornóczi Tibor, aki 2018 tavaszán, négyéves szünet után újraélesztette a bandát, teljesen megújult felállásban: zongora, dob, basszusgitár, gitár, ének és szájharmonika. Pár klasszikus Last Blues Band-szerzemény feldolgozása után elkezdett saját dalokat írni, aminek gyümölcseként 2018 novemberében stúdióba vitte 6 saját dalát, azzal a céllal, hogy be tudja mutatni a zenekar új arculatát. A minden korosztálynak szánt zenéjében elegyedik a blues, jazz, swing, funky, rock & roll, rock, de abban egyéb zenei stílusok is felfedezhetőek. A régi-új banda (jelenlegi tagjai: Domján Ádám – basszusgitár, Tóth Marián – gitár és Tornóczi Tibor – ének, szájharmonika) az első nyilvános szereplésén, a 2019. április 5-7-én megrendezett József Attila Vers-Dal Fesztiválon elnyerte a legjobb megzenésítésért járó fődíjat.

Majd 18 órától a házigazda Borostyán együttes megzenésített versekkel és ír népzenével kívánja szórakoztatni hallgatóságát. A Borostyán együttes (tagjai: Nagy László – gitár, ének, Nagy Hollósy Zsuzsanna – hegedű, Kántor Krisztina – fuvola, furulkyák, Hántai Ferenc – basszusgitár, Horváth Ákos és Homoki László – ütősök) nemcsak a hangszeres muzsikát, hanem a költészetet is népszerűsíti, nevével is kifejezve a versek örökzöld mivoltát. Sokszínű zenei világát lírai hangulatú zene jellemzi, dzsesszes és meditatív elemekkel ötvözve, a népzenétől a világzenéig. A magyar klasszikusok és a felvidéki költők énekelt verseit adja elő, s a megzenésített verseik mellett a koncerteken világzenét – ír népzenét is szokott játszani, saját feldolgozásban. Eddig 3 CD-albumot adott ki (Ha itt születtél, Rév-Komárom vára, Üllői úti fák), valamint 2 dala szerepelt a József Attila-centenárium alkalmából kiadott felvidéki verséneklők közös CD-jén.

A zárókoncertet 19 órától az a túlparti MMB Rock Band (tagjai: Horváth Ákos – dob, Seres Csaba – basszusgitár, Gelle László – gitár, Egri Zoltán – gitár, Molnár Árpád – gitár, Balogh Attila – ének) adja, amely a jelenlegi formájában, hivatalosan idén augusztus 20-án alakult egy sárisápi koncert alkalmával. A zenekar története azonban a korábbi évekre nyúlik vissza, hiszen e zenészek az elmúlt közel két évtizedben több formációban dolgoztak már együtt. Repertoárjukban a hazai és a nemzetközi pop-rock történelem legjobb dalai szerepelnek, rockos, olykor blues-os hangszereléssel.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Komárom gazdag kulturális életét színesítő Borostyán Fesztivál ismét valós értékeket közvetít. A koncerteket rossz időjárás esetén a szomszédos Borozóban tartanák meg, de mivel hétágra süt a Nap, ez a változat elvethető. Tehát ma is minden zenekedvelőt szeretettel várnak a szervezők, a jókedvét senki se hagyja otthon…!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »