Idősek és fiatalok együtt imádkoztak a betegek világnapján Pozsonyban

Idősek és fiatalok együtt imádkoztak a betegek világnapján Pozsonyban

Világszerte megtartották a betegek világnapját – így volt ez Pozsonyban is.

Gyermekekkel, fiatalokkal, felnőttekkel és szépkorúakkal telt meg a Ferences templom, ahol a betegek világnapja alkalmából mutattak be szentmisét, méghozzá magyarul. A pozsonyi templomban szeretettel imádkoztak a betegekért, szépkorúakért és minden velük törődőért.

 

A szentmise elején Molnár Tamás atya köszöntötte a híveket. A pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy e liturgikus ünnepen minden korosztály ott volt a templomban. Hangsúlyozta, hogy ez is bizonyítja, hogy Krisztus egyházában a gyermekek is szeretnek.

Ma van a betegek világnapja

Lélekerősítő szentbeszéd

A lelkiatya prédikációja elején a reményről és a bizakodásról szólt:

„Bízunk az Istennek segítségében. Bízunk az emberek törődő, megértő, együttérző gondoskodásában. Elsősorban a mindig halhatatlan lelkünk és az egészségünk épségében.”

Rámutatott arra is, hogy a február 11-i homília is alátámasztotta a betegek kenetének kiszolgáltatását. Ez egyúttal kifejezi azt is, hogy az idős, betegséggel küszködők hisznek abban, hogy igenis a saját keresztük – betegségük – viselésében az Úr Jézus segíti őket. De azt is, hogy hisznek abban, hogy Jézusban segítőtársra leltek, és az Ő jóságának köszönhetően embertársaikban is Cirenei Simon vagy Veronikára találnak.

Ma van a betegek világnapja

Molnár Tamás hangsúlyozta, hogy mindazok, akik majd az oltár elé vonulnak, úgy a gyermekek, mind a felnőttek, idős társaik előtt is felvállalják:

„Hogy igen, hiszek abban, hogy ez a szentség, aminek gyökereit már láthatjuk az Újszövetségben is, amikor szó van arról, hogy imádkozzék felette és kenje meg szentelt olajjal ..”

 

Hírdetés

A lelkiatya összefoglalta az időseknél, betegeknél és a kórházakban szerzett tapasztalatát azzal kapcsolatban, hogy milyen is az törődni, egyúttal gondoskodni a beteg családtagról, szépkorúról. Mint mondta, sokszor van, hogy haldoklók mellett virrasztanak, vagy hogy milyen is az, amikor az intenzív, vagy a többi kórházi osztályon szolgálatot vállalva gondoskodnak a betegekről az egészségügyi dolgozók.

Biztatott mindenkit arra, hogy imádkozzanak. Ezzel egyfajta tanúságtételt is kimutatva, hogy igenis fontosnak tartják a betegek és idősek áldozatfelvállalását – egyúttal megköszönve a türelmüket, lelki erejüket és a bizalmukat, amivel a betegek kenetét felvevők a templomba érkeztek felvállalva azt, hogy ők igenis napi szinten küszködnek a betegségekkel.

Ezt pedig azért tették, hogy a folytatáshoz, a kitartáshoz a Mindenható, a Jézus és a Szentlélek segítségét kérjék. Továbbá arra is kérte a híveket, jelenlévőket, hogy ki-ki a saját lehetőségeihez mérten a mindennapokban is mondjon el a betegekért, szépkorúakért egy-egy fohászt.

Molnár Tamás hangsúlyozta, hogy

„soha nem tudhatjuk, melyik helyzetben, melyik családban igazából mi is a háttér, mi a valódi helyzet. Mi, amit tehetünk, az a támogató hozzáállás, a diszkréten és nem tolakodó módon felkínált segítségnyújtás. Ebbe beletartozik az is, hogy a keresztet hordozókért, a betegekért, nehézségekkel küszködőkért is imádkozunk.”

A lelkiatya köszönetet mondott az egymás iránti imádságokért. Mint elmondta, ez is azt  támasztja alá, hogy a közösség összetartozásának ereje létezik, s mire képes.

Mindazok, akik felvették a betegek kenetét egy-egy imafüzetet kaptak ajándékba a lelkiatyától. Egyúttal köszönettel kérte az érintetteket, hogy a hamarosan kezdődő nagyböjtben is ezt az imafüzetet használják.

Betegek kenete

A szentség kiszolgáltatása előtt a jelenlévők közösen erősítették meg a keresztségi fogadást.

A szentmise végén Molnár Tamás atya kiemelte, hogy a házasság hete (erről is írunk a Körképen) is megkezdődik, amely alkalmából számtalan program lesz világszerte.

A világ változik, a szövetség örök – Házasság hete a közmédia csatornáin

Közösség összetartozásának erősítése

 

A szentmise után a refektóriumban találkoztak az érdeklődők egy kötetlen beszélgetés céljából  kávé, tea és kakaó elfogyasztása mellett.

További képeink:

Szöveg és fotó: Körkép.sk/Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »