Idén már 356 esetben jelezték medve jelenlétét lakott területen Hargita megyében

Idén már 356 esetben jelezték medve jelenlétét lakott területen Hargita megyében

Az év elejétől 356 lakossági bejelentés érkezett lakott területek közelében tartózkodó medvékről a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség diszpécserszolgálatához.

A Hargita megyei rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a 112-es egységes segélyhívószámon érkezett bejelentések mindegyike nyomán csendőröket küldtek ki a helyszínre elkergetni a vadállatokat a településekről.

A közlemény szerint péntektől vasárnapig összesen kilenc bejelentést kaptak medvék jelenlétéről Borszékről, Bencédről (Bențid), Tusnádfürdőről, Gyergyószentmiklósról, Gyergyóhollóról (Corbu) és Balánbányáról.

Hírdetés

Pénteken három bejelentés érkezett medvék jelenlétéről Borszékről és a Csíkszentsimonhoz tartozó Bencédről. Amire csendőrjárőrök a helyszínre értek, a vadállatok már távoztak a településekről.

Szombaton Gyergyóhollóról és Tusnádfürdőről érkezett egy-egy lakossági bejelentés. Az csendőrjárőrök azonban ezúttal sem találtak a jelzett helyszíneken és ezek közelében medvét. A gyergyóhollói panaszos szerint a háza udvarán lévő almafáról lehulló gyümölcs csábította oda a nagyvadat.

Vasárnap további három esetben kérte a lakosság a hatóságok segítségét medve jelenléte miatt. Az első hívást egy Gyergyószentmiklóshoz közeli esztena juhászától kapták, aki arra panaszkodott, hogy egy nagyvad rátámadt az egyik borjújára. Amire a csendőrök a helyszínre értek, a medve már elmenekült.

A további vasárnapi bejelentések a Gyergyóhollóról és Balánbányáról érkeztek, de a riasztott csendőrök egyik esetben sem találtak a helyszínen medvét. Hétfőn hajnalban pedig egy csíkszentmihályi asszony kérte a hatóságok segítségét, mert egy medve hatolt be a kertjébe, de a vadállat már nem volt ott, amire a csendőrök kiértek.
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »