Honti borút – nyitott pincék a honti régióban

Honti borút – nyitott pincék a honti régióban

A hétvégén immár negyedik alkalommal szervezték meg a Honti borút elnevezésű borkóstoló rendezvényt a honti régióban. Mintegy harminc pincészet nyitotta ki kapuit a nagyközönség előtt. A több települést összekötő borút a helyi termékek és értékek népszerűsítését szolgálta.

Június 21-én és 22-én javarészt a Korponai járáshoz tartozó Gyűgy és környékének borászai kapcsolódtak be az eseménybe. Azonban a látogatók idén is megkóstolhatták a Lévai járáshoz tartozó nagytúri borászok finom nedűit.

A degusztálás mellett számos helyen helyi ételspecialitásokkal is kínálták az érdeklődőket.

A több mint harminc borász között jó pár nagytúri is akadt. A Középtúr településrész fölé magasodó domb tövében többek között Antuš Zoltán, Kázmér József, Rabb János illetve Matyó Gábor borait kóstolhatták a bortúra résztvevői.

A nagytúri borászok között akad olyan, aki professzionális szinten foglalkozik a borkészítéssel. Az Antuš Pincészet például palackozza is a különféle minőségi borait. A bortúrán is közel tucatnyi fajta nedűt kínáltak. A napjaink divatszőlői mellett a tájainkon őshonos szőlőkből is készítenek borokat. Így a Peszeki leányka, a Chardonay és a Kékfrankos mellett Konkordia szőlőt ugyancsak termesztenek és feldolgoznak.

Mások hobbiborászok, azaz szabadidejükben dolgozzák fel a szőlőt. Rabb János pincéjénél idén három fajta bort lehetett kóstolni. Mint megtudtuk, javarészt saját szőlőből készültek a boraik. A legjobb minőségű boraikat mutatták be a két nap alatt.

Hírdetés

Kázmér József és Matyó Gábor szintúgy a hobbiborászok közé tartoznak a községben. Mindannyian nagy örömmel mutatták be a sajátkészítésű boraikat.

Természetesen a degusztálás mellett étkek is kerültek az asztalra. Sajttálak, pogácsa, apró falatkák mind segítették a borkóstolást. Péntek este a nagytúri pincéknél a talpalávaló sem hiányozhatott.

Így a könnyed nyári estén minden megvolt a kellemes időtöltéshez. A falu határában a természet lágy ölén a boros pincékhez kapcsolódó teraszokról csodás kilátás volt a község tágabb környezetére, a Börzsönyre és a Selmeci-hegység lankáira.

Szombaton a Szent Iván-éji hagyományokhoz kapcsolódóan tábortűzgyújtással kedveskedtek a látogatóknak.

A honti régió megfelelő adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez s ezáltal a borászkodáshoz. A minőségi vulkanikus talaj kitűnő táptalaja a szőlőtermesztésnek. Könnyed és szép borok készíthetőek a térségben.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »