Hitelkamat-növekedés következményeinek orvoslása nálunk és más nemzeteknél

Hitelkamat-növekedés következményeinek orvoslása nálunk és más nemzeteknél

A koronavírus-járvány, a háború és az elhibázott szankciók következtében előálló példátlan inflációs és pénzpiaci környezetben drasztikusan megnövekedtek a kamatok a lakosság és a vállalkozások számára is. Viszont ebben a nehéz helyzetben is meg kell őrizni a háztartások és vállalkozások pénzügyi stabilitását és a lakhatás biztonságát.

Ennek érdekében Magyarországon már 2022. január 1-jétől kamatstop van érvényben, ami elsősorban a bankokat terheli, viszont a lakosságnak kedvez. Szlovákiában a növekvő lakossági kamatokat a kormány fogja kompenzálni, a bankoknak ebből semmilyen kára nem származik. Amíg a magyarországi megoldás Brüsszel bankérdekeket védelmező politikájával ellentétes, és ezért ottani szemmel nézve felháborító, addig a Szlovákiában januártól bevezetésre kerülő lakossági kamattámogatás ellen nem lehet kifogása az EU-nak, mert a kormány nem a bankokra kényszerített terhekkel, hanem önerőből igyekszik mérsékelni a lakossági tehernövekedést.

A meghosszabbítás újabb tízmilliárdos nagyságrendű pénzügyi terhet jelent a bankoknak, amelynek pontos mértékét a kamatpálya fogja meghatározni. Az intézkedés jelenleg 300 ezer lakossági és a kormány szerint 30 ezer, az MNB szerint inkább 13 ezer kkv-hitelt érint összesen 1200, illetve 650 milliárd forintos hitelállomány esetében. A kamatstop meghosszabbítása 2023 második félévében a családok esetében további 60 milliárd forintnyi, a vállalkozások számára 40-45 milliárd forintnyi további megtakarítást eredményezett, ennyivel kellett ugyanis kevesebb törlesztési terhet fizetniük az intézkedésnek köszönhetően. A kamatstop meghosszabbítása hozzájárul ahhoz, hogy a magyar kormány a szankciók sújtotta gazdasági körülmények közt is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a vállalkozásokat, a munkahelyeket és a teljes foglalkoztatottságot, miközben mindent megtesz az infláció letörése és a recesszió kivédése érdekében.

Hírdetés

Amíg nemrégiben az emberek még 1 százalékos kamat körüli jelzáloghitelhez tudtak hozzájutni, addig ez az utóbbi hónapokban 5 százalékra növekedett. Sok ember esetében ez elviselhetetlen, többszáz euros növekedést jelent a havi törlesztésben. Az elfogadott kormánytámogatás értelmében a szlovák kormány évente maximum 1800 euróval mérsékelné a lakossági hiteltörlesztés okozta anyagi megterhelést. A lakhatósági új szociális támogatás nagysága 75 százaléka lehet a kamatnövekedési résznek, maximum 150 euró havonta. Erre azok tarthatnak igényt, akiknek a havi jövedelme egy naptári évben nem haladja meg az átlagfizetés 1,6-szorosát, maximum 2086 eurót.  2024-ben a 2022-es év bevételét veszik majd figyelembe.

Ez a kedvezmény továbbá azokat érinti, akik a hitelszerződést még 2024. január 1-je előtt kötötték meg. A feltételezések szerint 315 ezer lakáshitelre fog ez a kedvezmény vonatkozni.

Kétségkívül, hogy a bankhitel-kamatok növekedésének lakossági következményeivel Magyarországon és Szlovákiában is intenzíven foglalkoznak. A lakosságot érintő újabb terhek mérséklésére való törekvések mindkét országban a lakosság érdekeit szolgálják. Csakhogy amíg Magyarországon a bankokkal tárgyalva érte el a kormány a hosszú hónapok óta tartó kamatstopot, addig Szlovákiában a bankokat kihagyva (csupán adminisztratív terheket róva rájuk) szociális támogatással igyekeznek megoldást találni. Viszont ezzel megosztják a társadalmat hitelesekre és nemhitelesekre. Az utóbbiak az ilyen jellegű állami támogatásból eleve kizártak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »