Hét ország már elindította az uniós oltásigazolványi rendszert

Hét ország már elindította az uniós oltásigazolványi rendszert

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-i határidő előtt működésbe lépett – közölte az Európai Bizottság kedden.

Az uniós koronavírus-igazolvány bevezetését az Európai Bizottság javasolta a tagállamok közötti biztonságos utazás feltételeinek megteremtésére. Az igazolvány ellenőrzését lehetővé tevő portál működését biztosító rendelet július 1-jétől válik alkalmazandóvá.

Minden olyan tagállam, amely elvégezte a technikai teszteket, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére, önkéntes alapon már most megkezdheti a rendszer használatát.

Az igazolvány díjmentes, magas fokon védi a személyes adatokat, digitális formában vagy papíron lesz elérhető. A tanúsítvány bizonyítékul fog szolgálni arra, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a koronavírus ellen, vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, vagy felgyógyult a betegségből.

Hírdetés

A portálszolgáltatás lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található biztonsági elemek ellenőrzését.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói között május 20-án létrejött megállapodás szerint a tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal, jelenleg a Pfizer/BioNTech, a Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinákkal elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat kell elfogadniuk.

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Az igazolványok használatát biztosító rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, ehhez azonban még az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának hivatalos hozzájárulása szükséges.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »