Heger: Szombaton ismét találkoznak a koalíciós pártok az SaS-szel

Heger: Szombaton ismét találkoznak a koalíciós pártok az SaS-szel

Eduard Heger hétfőn bejelentette, hogy szombaton délután találkoznak a koalíciós pártok az SaS-szel, hogy megállapodásra jussanak a kormányválság kapcsán. Az SaS és a Za ľudí jelezték, hogy ott lesznek a találkozón. A Sme rodina elnöke, Boris Koller pedig kiemelte, hogy szándékosan úgy időzítették a találkozót, hogy azon az ezen a héten szabadságoló Richard Sulík liberális pártelnök is részt tudjon venni.

Az SaS és az OĽANO közti feszültség nem enyhül. Az OĽANO szerint indokolatlanul vagy legalább nem valódi okokra hivatkozva robbantott ki kormányválságot az SaS. A liberálisok viszont azt állítják, nem Sulík és Igor Matovič személyes konfrontációja miatt lépnek ki a kormányból. Szerintük ahelyett, hogy “Matovič hagyná normálisan működni a kormányt, elmélyíti a koalíciós válságot és ragaszkodik a miniszteri székéhez”.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az, amit az SaS követel az OĽANO-tól, hogy a pártelnöküket zárják ki a kormányból egyébként valóban megkérdőjelezhető okok miatt, lényegében politikai harakirivel ér fel, tehát eleve teljesíthetetlen követelés volt. Több kormánypárti politikus határozottan úgy véli, hogy Sulík mindenáron meg akarta buktatni ezt a kormányt, ő maga pedig eleve ki akar szállni a nagypolitikából.

Hírdetés

Az ex-SaS-es Lucia Ďuriš Nicholsonová a múlt héten egy interjúban arról beszélt, hogy az SaS előrehozott választásokat akar, mert bár a kormányon belüli ellenzéki szereppel népszerű tud lenni, a parlamenti ellenzékben csak egy lenne a kormányt bírálók között, ezért a mostani 15 százalék körüli támogatottsága gyorsan elolvadna.

Az SaS OĽANO-nak adott ultimátumának határideje augusztus 31-ével jár le. Ha addig Matovič nem távozik a kormányból, az SaS-es miniszterek (akik a koalíciós szerződés ideje alatt pozícióban maradtak, így fizetést vettek fel a nyáriszünet alatt is) lemondanak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »