Heger a koalíciós szerződés módosítását fogja javasolni a szombati kormánymentő találkozón

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a koalíciós szerződés módosítását fogja javasolni a kormánypártok szombati (augusztus 20.) megbeszélésén, melyet a kormányválság lezárása érdekében hív össze. Heger kijelentette, az elmúlt két évben kiderült, hogy a szerződésben vannak olyan dolgok, amiken lehet javítani. Reméli, hogy az SaS tesz egy lépést hátra és folytathatja a négyes koalíció.

Azt is elmondta, bár az SaS kezdeményezte néhány héttel ezelőtt a koalíciós szerződés módosítását, konkrét javaslatokat még nem kapott tőle. „Ezért szombaton a saját javaslataimmal megyek a megbeszélésre, amiket meg szeretnék vitatni a partnerekkel” – jelentette ki Heger. A szerződést az elmúlt két év tapasztalatai alapján finomítaná.

Heger leszögezte, hogy az országnak stabil kormányra van szüksége, mivel példa nélküli kihívások előtt áll.

Hírdetés

„Számos nagyon jó projektbe vágtunk bele, de a végső megvalósításukhoz arra van szükség, hogy az egyes minisztériumok megszakítás nélkül dolgozzanak rajtuk” – mondta. Heger reméli, hogy a szombati megbeszélésen ez lesz a meghatározó tényező.

Bízom benne, hogy az SaS hajlandó egyet hátralépni, és ősszel négyes koalícióként folytatjuk”

– tette hozzá.

A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja. Ebben az esetben az SaS miniszterei augusztus végén távoznak a kormányból. A Bôrik kormányszállóban tartott múlt heti koalíciós megbeszélés nem hozott megoldást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »