Hatalmas területek pusztultak el Görögországban az erdőtűz miatt, és még mindig nincs vége

Hatalmas területek pusztultak el Görögországban az erdőtűz miatt, és még mindig nincs vége

Nem elég, hogy Görögországban továbbra is terjed a koronavírus-járvány – még júliusban is komoly korlátozásokat kellett bevezetni egyes helyeken -, július végén bozót- és erdőtűz ütött ki Dél-Görögországban, mely végül közel 100 ezer hektár felégéséhez vezetett.

A tűz alapvetően a rendkívüli aszállyal sújtott területeken terjedt el, a fővárost is veszélyeztetve – írja az MTI.

Mostanra nagyjából sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését a legtöbb helyen, a katasztrófa azonban hatalmas károkat okozott, és még a miniszterelnök is bocsánatot kért a görög lakosságtól, mert állítása szerint bár a kormány mindent megtett, ami emberileg lehetséges volt, esetenként ez nem volt elég.

Az első hírek a görögországi erdőtüzekről július 27-én érkeztek,

amikor is az Athéntól északkeletre 20 km-re találtható Sztamata-Dionüszosz régióban tört ki a legveszélyesebb tűz, ráadásul a lángokat az erős szél is vitte tovább.

Már akkor házak semmisültek meg, sok lakót biztonságba kellett helyezni. 

A tűz oltására a földi egységek mellett repülőgépeket és helikoptereket is bevetettek. Az erős széllökések mellett a hőmérséklet helyenként meghaladta a 40 Celsius fokot is.

Az extrém hőhullám napokig kitartott az országban, ami nehezítette az oltási munkálatokat. Az éjszakák sem hoztak enyhülést, elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken 30 Celsius-fok fölött maradt a legalacsonyabb napi hőmérséklet.

Július utolsó napján Patrasz város közelében négy falut evakuáltak az újonnan kiütött erdőtűz miatt. A környező autóutakat le kellett zárni, és nem lehetett közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem. A füst miatt veszélybe kerültek a tengerparti fürdőzők is.

Hírdetés

Augusztus elején arról érkeztek hírek, hogy Rodoszon megfékezték a bozóttüzet, a hőség azonban nem enyhült, és továbbra is tűzveszélytől tartott a tűzoltóság.

A szigeten három faluból menekítették ki a lakosokat.

A tűz ideiglenes áramkimaradást is okozott, ezért a hatóságok az energiafogyasztás korlátozására kérték a lakosságot. 

Az ország déli részén már augusztus elején több mint háromezer hektárnyi fenyő-, és olajfaliget vált a tűz martalékává.

A fővárosban egy időre lezárták az Akropoliszt a hőség miatt, miután Athén közelében lángolt a növényzet.

Az erdőtüzek miatt vastag füstfelhő borította be a város légterének egy részét.

Több vasútvonalon leállt a közlekedés és egy autópályaszakaszt is le kellett zárni.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök akkor arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy az országnak az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével kell szembenéznie. A polgári védelem arra kérte a lakosokat, hogy tartsák csukva otthonuk ablakait, nehogy egy bepattanó szikra lakástüzet okozzon.

Az erdőtüzek helyszínein több száz tűzoltó munkálkodott minden nap, helikopterek és repülőgépek segítségével próbálták oltani a lángokat, amibe a hadsereg is besegített. Athén fölött sűrű füst terjengett.

A lángok megrongálták a várost körülvevő elektromos hálózat egy részét is.

A tűzvész érintette az ókori olimpiai játékok helyszínét, a tűzoltóknak azonban sikerült megmenteniük az ókori Olümpia történelmi kincseket rejtő emlékhelyét, mely Görögország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »