Hálaadó szentmisén ünnepeltek a hitoktatók Pécsen – Átadták a Dulánszky Nándor-díjakat

Hálaadó szentmisén ünnepeltek a hitoktatók Pécsen – Átadták a Dulánszky Nándor-díjakat

A Pécsi Egyházmegye június 15-én megtartott hitoktatási napján a katekéták együtt adtak hálát az elmúlt tanév kegyelmeiért. A pécsi székesegyházban Te Deum szentmisén köszöntötték az idén nyugdíjba vonulókat, valamint átadták a hitoktatói életpálya szolgálat elismerésére alapított Dulánszky-díjat.

A tanév zárásához kapcsolódó hitoktatás napja minden évben hagyományosan a hálaadás és a találkozás ünnepe a Pécsi Egyházmegyében, amikor valamennyi – az egyházmegyében szolgáló – hitoktató Pécsre érkezik. Az ünnep idén is méltó módon, koncelebrált Te Deum szentmisével kezdődött a pécsi székesegyházban, amelyet Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be.

Szentbeszédében a főpásztor méltatta a hitoktatók munkáját. Elmondta, hogy rendszeresen találkozik velük, látja szolgálatukat, tanúja a bérmálásokon is megmutatkozó eredményeiknek; egyben kifejezte örömét, amiért a katekéták szívvel-lélekkel végzik szolgálatukat.

Utalva a szentmise olvasmányaira a püspök a találkozások kiemelt szerepét méltatta a hitoktatók munkájában. A hamarosan beköszöntő nyári szünidő jegyében arra biztatta a katekétákat, hogy a közelgő hittanos táborokra úgy tekintsenek, mint találkozásra a jövő Egyházával. Kérte, kiemelten figyeljenek arra, hogy legyen idejük a kötetlen beszélgetésekre, amikor a gyermekek és fiatalok akár személyesen, akár csoportosan, de szabadon kiönthetik a szívüket, amikor kérdéseket tehetnek fel. Arra is bátorította a hitoktatókat, hogy igyekezzenek megtalálni saját egyházközségeik közösségeiben azokat a munkatársakat, akikkel együtt tudnak gondolkodni, akik segítik a szolgálatukat.

Lássuk meg a másikban azt, aki ő valójában, nem pedig azt, amit én gondolok róla. Isten egyedinek tekint bennünket. Az, hogy a másik nem úgy látja, a dolgokat, mint mi, ez a normális és természetes. Persze vannak dolgok, amelyekben szigorú egységben kell lenni, de van, amiben teljes a szabadság – fogalmazott Felföldi László püspök, aki a találkozások másik meghatározó elemeként annak hogyanját emelte ki. „Legyen a ti beszédetek: igen, igen, nem, nem; ami ezeknél több, a gonosztól van” (Mt 5,37). Ez a hitoktatás lényege és alapja. Életünk vezetése azon múlik, hogy a megfelelő pillanatban ki tudjuk-e mondani az igent vagy a nemet, ami sokszor nagyon nehéz és fájó, ugyanakkor ezek szolgálják az életünket.

A megyéspüspök a saját szellemi életünkkel, gondolkodásunkkal való találkozás fontosságára is figyelmeztetett. Nemcsak képzéseken, olvasmányokon keresztül, hanem lelkigyakorlatokon is keressük a találkozást Istennel – buzdított. – Keressük azokat az alkalmakat, amikor csak ő és csak mi vagyunk jelen, csendben, Istennel. Amikor kiöntjük a szívünket, amikor hálát adunk, amikor Istenre figyelve hagyjuk, hogy megszülessen egy gondolat. Amikor teret és időt adunk Istennek, aki szóba áll velünk, mert van mondanivalója számunkra, vágyik arra, hogy meghallgassuk őt. Ő tisztán lát minket és igazán, úgy, ahogy mi magunk sem látjuk saját magunkat. Az ilyen helyzetekben megszülető gondolat lesz az éltető gondolat, a mi gondolatunk, amit ő mond. Legyünk bátrak meghallgatni őt, megszívlelni és megvalósítani azt, amit ő kér – buzdította a hitoktatókat Felföldi László.

Lisieux-i Szent Teréz imájával zárta szentbeszédét a főpásztor: „Hozzon a mai nap belső békét a számodra. Bízz Istenben annyira, hogy tudd, pontosan ott vagy, ahol lenned kell. Ne felejtsd el a végtelen lehetőségeket, amelyek a hitből erednek.

Hírdetés

Használd az adottságokat, amelyeket kaptál, és add tovább a szeretetet, amely megadatott számodra. Légy elégedett abban a tudatban, hogy Isten gyermeke vagy. Legyen ez a tudat teljesen a tiéd, és adja meg lelkednek a dal, a tánc, a hála és a szeretet szabadságát. Ez mindannyiunké. Ámen.”

A szentmise után a főpásztor, Pavlekovics Ferenc pécsi plébános, Csullag Gábor diakónus és Sipos Edit, a Pécsi Egyházmegye hitoktatási munkatársa átadták a kiemelkedő katekéta életpályája elismerésére 2013-ban alapított, a Pécsi Egyházmegye korábbi püspökéről elnevezett Dulánszky Nándor hitoktatói díjat, amelyet az a katekéta kaphat, aki köztiszteletben áll és hitelesen képviseli a katolikus nevelés ügyét; környezete által elismert személyiség, kiváló szakmai felkészültségű; példaadó emberi magatartás, hivatástudat, gyermekszeretet jellemzi; eredményes a hitoktatásban, nevelésben; a katolikus hitoktatás ügyét az oktatás keretein túlmutatóan szolgálja, aki az Egyház életében aktívan részt vállal.

2024-ben Dulánszky Nándor-díjban részesült négy hitoktató: Brunner Emilné, a pécsi Szent Ferenc-plébánia munkatársa; Oratics József, aki tíz éve szolgál a pécsi Szent Erzsébet-plébánián; Patacsi Antal Józsefné, aki 32 éve a pécsváradi plébánia hitoktatója és Visnyei Judit, aki 24 éve dolgozik a dombóvári plébánia hitoktatójaként.

Nagy Tünde berkesdi hitoktatót, aki 2015-ben kaputt Dulánszky-díjat, nyugállományba vonulása alkalmával köszöntötték és köszönték meg hitoktatói munkáját.

A szentmise és a díjátadó után szakmai nap várta a katekétákat a Magtár Látogatóközpontban, ahol a személyes találkozás lehetősége folytatódott Felföldi László püspökkel. Majd Garadnay Balázs pécsi plébános tartott előadást.

A díjról és a díjazottakról ITT olvashatnak bővebben.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »