Fűrész X, avagy a széria, amely többet érdemelt

Fűrész X, avagy a széria, amely többet érdemelt

Kevés olyan megosztó film-széria létezik a horror világában, mint a Fűrész. Néhányan imádják a groteszkül eltúlzott kínzások és belezések látványát, mások irtóznak tőle és betegesnek tartják. A széria igazán erős és időtálló darabja, vitán felül, az első rész volt, melyről minden egyes újabb rész megjelenésénél el kell mondani, hogy teljesen jogtalanul került bele a pokolhoz közeli fiókba, melybe folytatásai belerángatták. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a folytatások ne lennének élvezhetőek, mert tudnak nyújtani egy bizonyos fajta kikapcsolódást és élvezetet, amit maximum csupán piruló arccal vallunk be barátainknak, de komoly aggodalomra adhat okot, ha ezeket a filmeket egy adott személy túlságosan is nagy élvezettel nézi.

A Fűrész X-et a hatodik és a hetedik részt is jegyző Kevin Greutert rendezte, a legendás antihős John Kramer szerepében pedig visszatér Tobin Bell, aki ezúttal a lelkét képezi az egész alkotásnak, de a Fűrész szériában veteránnak számító Shawnee Smith is újra felbukkan Amanda Young-ként.

 

A cselekmény az első rész után veszi fel a történetszálat. Kramer próbál megbékélni közelgő halálának gondolatával, amikor csábító ajánlatot kap egy kísérleti eljárás lehetőségéről Mexikóban agydaganatának gyógyítására. Az operáció megtörténik, de amikor visszatér a helyszínre rájön, hogy az egész egy átverés volt és elkezdi egyenként levadászni átverőit, akiket aztán bosszúból alávet furfangos és beteges játékainak.

 

Greutert visszatérése adhat nagyjából egy reális elképzelést arról, milyen véggel kecsegtet ez az új rész is. A jó hír, hogy mégsem teljesen azt kapja a néző, amire számított, de rossz hír, hogy egy kicsit mégis. A Fűrész eddigi összes folytatására jellemző volt a totális félreértelmezése az első rész valódi esszenciájának, melyből nem maradt meg ezekben semmi más az erőszakosabb képsorokon kívül. Az első rész ugyanis nem a kínzásról és az erőszakról szólt, hanem arról meddig képes egy ember elmenni azért, akit szeret és mi a bűn feloldozásának az ára. Ehhez a látszemlélethez csapódott aztán hozzá a “hentesmunka” és egyéb véres “finomságok.” A folytatások ezzel szemben csaknem kizárólag a brutalitást, az emberi belső szervekkel megtöltött vályújukban dagonyázást helyezték az előtérbe.

 

Hírdetés

Pozitívuma a legújabb résznek, hogy talán először lehet érezni, valaki megtalálta az első rész zsenialitásához vezető utat. Ugyanis ennél a folytatásnál  jut el oda a történet, hogy ismét az emberek, és nem az erőszak van a film központjában. Pontosabban Kramer, Amanda és egy Carlos nevű kisfiú kapcsolata, amivel lelket próbál Greutert gyúrni filmjébe. Ez egy bizonyos szintig működik is, de azért hagy maga után kívánni valót, és elképzelhető, hogy pár rajongó otthagyja a filmet a felénél, a kevesebb kaszabolás, és a Hallmark Channel bütykét csiklandozó emberi kapcsolatok kissé groteszkebb bemutatása miatt. Tobin Bell alkotása azonban így is magasan kiemelkedőnek mondható, és jó eséllyel egész karrierje legjobb alakítását láthatjuk tőle.

 

Fél óra elteltével a filmben, amikor az ember azt hinné, végre sikerült meghúzni az arany metszetet a csonkításokban, azért itt is átesünk helyenként a ló másik oldalára, és kapunk pár kifejezetten gusztustalan képsort, amelyet inkább nem fogok részleteznénk

 

A film pár csavart is tartogat számunkra, ezek ugyan nem annyira letaglózóak, mint az első rész végső csavara, de nagyjából működnek. Ugyanakkor a végső csavar logikai összetételéről lehetne vitatkozni, megkérdőjelezhető kivitelezési potenciálja miatt. A film most ráad egy lapáttal a mellékszereplőkre is, és nem ismeretlen emberek bukkannak fel előttünk, akiknek véletlenszerű önkínzásokat kell végrehajtaniuk önmagukon, hanem minden sorsát gyötrő embert megismerünk, mielőtt ezeket a cselekedeteket elvégeznék önmagukon.

 

Összefoglalva: ritka, hogy egy sorozat tizedik részénél színvonal javulást tapasztaljunk, ami ez esetben mégis megtörtént, bár az elmúlt részeket felülmúlni különösebben nem számított nagy kihívásnak. Röviden: az új rész a legelvetemültebb rajongók többségét kiengeszteli majd, azok pedig akik eddig nem szerették a szériát, a mostani rész sem bűvöli majd el.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »