Forgalommal szemben – petíció indul a közlekedés túlterheltsége ellen

Forgalommal szemben – petíció indul a közlekedés túlterheltsége ellen

Öt település polgármestere – Dunaszerdahely, Érsekújvár, Gúta, Komárom és Naszvad – tartott sajtótájékoztatót arról a petíciós kezdeményezésről, amely az egyre tarthatatlanabb közlekedési terheléssel és gondokkal foglalkozik a térségben. A városok vezetői találkozót sürgetnek a közlekedési miniszterrel, továbbá nyomatékosan kérik az R7-es kiépítésének mihamarabbi folytatását, és az infrastrukturális fejlesztések arányos elosztását az ország egyes régióiban.

Portálunk korábban már beszámolt az első komoly munkaértekezletről, amelyet október 13-án a Gútai Városi Hivatalban tartottak meg az érintett polgármesterek, járási elöljárók, közlekedési mérnökök, valamint Nyitra megye, a rendőrség és az útkezelő vállalatok képviselői. Szerintük mielőbb orvosolni kellene a Komárom és Vágsellye közti II/573-as út túlterheltsége miatt kialakult, egyre elviselhetetlenebb forgalmi helyzetet. 

A pénteki sajtótájékoztatón felsorakoztak a petíciós bizottság tagjai: Dunaszerdahely, Érsekújvár, Gúta, Komárom és Naszvad települések polgármesterei, akik beszámoltak az eddig megtett lépésekről. Gúta város polgármestere, Horváth Árpád kijelentette, hogy ezt a problémát regionális szinten kell kezelni, hiszen a környező járások mind érintettek az ügyben.

A kamionforgalom tönkreteszi az útjainkat, a zaj, a por, mind-mind elviselhetetlenné teszi az út mellett lakók életét. Nem beszélve az elmúlt években, időszakokban történt súlyos közúti balesetekről”

– tette hozzá Horváth.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere azt nyilatkozta, hogy Nyitra megye az egyetlen olyan megye, amelyben autópálya sincsen, de még terv sem készült rá, és a vonatközlekedésben is hiányoznak az alternatív lehetőségek (például Komáromból nincsen egyenes csatlakozás Nyitrára).

„Felgyorsult a forgalom és új adottságokra kell reagálnunk – itt elsősorban a Monostori hídra gondolok, amely felelős a teherforgalom kialakulásáért. Olyan megoldásokra törekszünk együttes erővel, amely az egész régiónak kedvez.

Hírdetés

Közös levélben fordultunk Andrej Doležal, közlekedési miniszterhez, amelyben felhívtuk a figyelmét a közúti problémákra, és egyúttal arra kértük, hogy a stratégiai építkezések listáján pontosítson – az erre fordított költségvetésen módosítani kell!”

– jelentette ki Keszegh.

A közlekedési miniszter november 23-án találkozik a polgármesterekkel, valamint Milan Belica megyeelnökkel, aki szintén fontosnak tartja orvosolni a problémákat. A petíció elsősorban annak szeretne hangot adni, hogy az érintettek konkrét előrelépéseket kívánnak az ügyben látni, érzékelni.

,,Az országban számos olyan hidunk van, amelynek katasztrofális az állapota, illetőleg az első és másodosztályú útjaink is borzalmasan néznek ki. Az állami autópályakezelő a régióban igencsak kevés aktivitást mutat, márpedig a mi elsőosztályú útjainkért is ugyanúgy fizetnek” – magyarázta Keszegh Béla.

Érsekújvár első embere, Klein Ottokár örül annak, hogy elindult egy folyamat, s történelmi pillanatnak nyilvánította az öt település összefogását, a régióval a háttérben. ,,Együtt talán eredményesebben harcolhatunk majd azért, hogy a lakosaink biztonságosabb életet élhessenek.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere hozzátette: „Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a Vámosszabadiból érkező kamionok Ekecs, Nádszeg, Galánta felé járnak át a településeken, ezáltal tönkre teszik a megyei utakat, nem utolsósorban pedig veszélyforrások is. A megye nem kevés pénzt fektet abba, hogy a települések megfelelő infrastruktúrával legyenek összekötve. A nemzetközi kamionforgalom pedig tönkreteszi az utakat, holott az első osztályú utakon és az autópályán kellene folynia a nemzetközi kamionforgalomnak” – vázolta Hájos Zoltán.

Azt is hozzátette, hogy a mostani kormány sem fektet kellő hangsúlyt a déli régió ügyeire, s politikailag nincsen megfelelőképpen képviselve. Ezen is változtatni kell. Naszvad első embere, Molnár Zoltán – a legfiatalabb város képviselője – a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kamionforgalom érzékenyen érinti Naszvadot is, hiszen Érsekújvár felé arra rövidítik az utat a többtonnás járművek vezetői. ,,Lakosaink panaszait napi szinten érzékeljük az önkormányzatban. Mi, naszvadiak ezért is támogatjuk az R7-es kiépítését, s bízunk abban, hogy a problémákra minél gyorsabban megoldást találunk”.

A polgármesterek biztosították a sajtó képviselőit, hogy az elkészült petíciót az érintett települések honlapjára feltöltik, s eljuttatják a lakosok részére, akik majd aláírhatják azt. Különféle szervezeteket, a környező települések polgármestereit is szeretnék megszólítani. 

A témáról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak majd.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »