Folytatódik az önkormányzat Bevezetés a sportba elnevezésű programja (Önkormányzati szemle)

Folytatódik az önkormányzat Bevezetés a sportba elnevezésű programja (Önkormányzati szemle)

A mozgás öröme és az egészséges életmód alapja a gyermekkorban kezdődik Az iskolai év beköszöntével a gyermekeknek kevesebb idő jut a barátokkal való focizásra a játszótereken, a kicsiknek azonban nagyobb szükségük van a mozgásra, sportolásra. A testnevelési órák ugyan megmozgatják őket, de legtöbbjüknek ennél nagyobb a mozgásigénye, és még szívesen kipróbálnak valamilyen sportágat, amelyet aztán később rendszeresen gyakorolhatnak.

A Sepsi Aréna, a fedett műjégpálya, a városi uszoda kiváló lehetőséget nyújt a gyermekeknek, hogy különböző sportágakkal ismerkedjenek meg. Azonban a szülőknek sokszor a napi elfoglaltságuk miatt nehézséget okoz a gyermekek szállításának megszervezése, valamint az edzőkkel, sporttanárokkal való kapcsolattartás.

A Bevezetés a sportba elnevezésű programunkkal az említett szempontokat, valamint a szervezéssel járó nehézségeket vettük figyelembe, és nem mellékesen az anyagi ráfordítást is átvállaljuk a szülőktől azért, hogy minden kisiskolás részesüljön ezekben a sportolási lehetőségekben.

 

 

Sportra nevelés játékos formában

A nagy sikerre való tekintettel a Királypingvinek Sportegyesület és az önkormányzat októberben ismét elindítja a Bevezetés a sportba nevű programot, amelynek célja, hogy a város összes tanintézményének nagycsoportos óvodásai és elemi osztályos tanulói (0–4. osztályosok) a tanév idején heti egy alkalommal mozogjanak és ismerkedjenek valamely sporttal a Sepsi Arénában és a városi uszodában. Ahogy a program neve is mutatja, a gyermekek a legkülönbözőbb sportok alapjait ismerhetik meg játékos módon, ezáltal pár év múlva kiválaszthatják majd azt a sportágat, amelyik a leginkább tetszik nekik.

Annak ellenére, hogy a program nem helyettesíti a kötelező iskolai tornaórákat, hanem kiegészíti azokat, továbbra is nagy népszerűségnek örvend, a sportolni vágyó gyermekek száma pedig évről évre nő, mostanra mintegy 3600 gyermek vesz részt a sporttevékenységeken. Az eddigi eredmények alapján, a sikerélményeknek is köszönhetően, jelentősen fejlődött a gyermekek koordinációs készsége, reakcióideje, nőtt az önbizalmuk és az önfegyelmük. A Sepsi Arénában és a Román Vilmos Uszodában zajló tevékenységek nemcsak a sportolást szerettetik meg a kicsikkel, hanem egészséges életmódra nevelik, megtanítják őket csapatban dolgozni és küzdeni a céljaikért.

Hírdetés

 

Kik részesülnek a programban és milyen sportágakkal ismerkedhetnek meg?

A programot az önkormányzat támogatásával a Királypingvinek Jégkorong Klub kezdeményezte 2017-ben, de ez nem csak a jégkorcsolyázásról szól. A gyermekek a legkülönbözőbb sportok alapjait ismerhetik meg: kosárlabda, foci, kézilabda, atlétika, úszás stb. A sepsiszentgyörgyi iskolák és óvodák nagycsoportos, előkészítős, elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes kisdiákjai vesznek részt a programban, ugyanis a szakemberek véleménye szerint ez a kor a legmegfelelőbb a sportolás elkezdéséhez. A program célja tehát nem az edzésekre való toborzás, hanem a sportra való nevelés alapjainak játékos módon való megismertetése a gyermekekkel, ahol mozgáskoordinációt, egyensúlyt, helyes testtartást tanulnak annak érdekében, hogy a sportolás hosszú távon is az életük részévé váljon.

A sepsiszentgyörgyi gyermekek az idei tanévben is különböző felosztásban próbálhatják ki a sportágakat: a negyedikes diákok a városi uszodában tanulhatnak meg úszni, az óvodásoknak a Sepsi Arénában szerveznek sportfoglalkozásokat, majd a jégkorcsolyázással ismerkedhetnek meg a fedett műjégpályán.

 

 

Ingyenes sportfoglalkozások minden sepsiszentgyörgyi kisdiák számára

Fontosnak tartjuk, hogy a különböző sportágakkal való megismerkedésnek ne szabjanak határt az anyagiak, ezért a sportprogramot az önkormányzat minden évben támogatja, így minden kisdiák számára ingyenesek a foglalkozások.

A program részeként a szervezők biztosítják a gyermekek szállítását a tanintézményektől az Arénáig, valamint az uszodáig és vissza. Ennek értelmében órarend szerinti két-három csoportot tudnak szállítani, érkezéskor pedig a Királypingvinek Egyesület tagjai várják a kicsiket és a kísérőket.

 

(Az Önkormányzati szemle Sepsiszentgyörgy önkormányzatának fizetett tájékoztatási rovata.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »