Focus felmérés: Egyre több magyar szavazna Forró helyett inkább Pellegrinire

Focus felmérés: Egyre több magyar szavazna Forró helyett inkább Pellegrinire

Nyitókép: Körkép.sk

Majdnem ugyanannyi magyar szavazna Pellegrinire, mint Forróra az álamfőválasztás első körében, derül ki a Focus közvéleménykutató-intézet aktuáli-,s január 16-23 között 1015 fős mintán készült reprezentatív felméréséből.

A március 23-i államfőválasztás első körében a Magyar Szövetség választóinak alig 34,3 százaléka szavazna csak a magyar párt elnökére, Forró Krisztiánra. Ez azt jelenti, hogy akik a legutóbbi parlamenti választásokon a magyar pártra adták voksukat, azok közül csak minden harmadik személy választaná az államfőjelöltek közül Forró Krisztiánt.

A szlovák jelöltek körében a magyarok körében a legjobban Peter Pellegrini (Hlas-SD) szerepel, akire a Magyar Szövetség választóinak 28,6 százaléka szavazna. A tendencia ráadásul a korábbi felmérések alapján erősödik. Azaz, az IPSOS, az MSN, és a Focus szerint egyre több magyar dönt úgy, hogy már az államfőválasztás első fordulójában is inkább szlovák jelöltre szavaz, mint Forróra.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy Forró Krisztián kampányában nincs semmilyen átütőerő, mi több, azt sem tudja világosan, egyértelműen elmondani, miért indul a választásokon és miért is kellene a választópolgároknak rá szavazniuk.

Hírdetés

Király Zsolt: Ok, Krisztián! De miért?

Ami az államfőválasztás második körét illeti, Pellegrini négyszer népszerűbb a magyarok körében Korčoknál. Míg a liberális, soviniszta, magyargyűlölő Korčok 14,7 százalékon áll a magyarok körében, Pellegrininél ez a szám 58,8 százalék.

Forró Krisztián a Körkép.sk kérdésére nem akart egyértelmű választ adni, hogy kit támogat majd a párt a második fordulóban. Azt mondta, hogy a Magyar Szövetség tárgyalni kíván majd mindkét jelölttel. Így a progresszív Ivan Korčokkal is.

A két fő favorit versenyében jelenleg Pellegrini vezet Korčokkal szemben. A különbség köztük közel 10 százalék.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »