Fiatal gazdák negyven felett

Fiatal gazdák negyven felett

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, mely szerint a múlt év december 2-án az unió parlamentje és tanácsa jóváhagyta a 2021/2115-ös rendelkezést, amely lehetőséget biztosít minden új gazda megtelepedésének támogatására.

A rendelkezés kimondja, hogy a tagállamok maximálisan 100 000 euróval támogathatják az új gazdák megtelepedését 2023-tól az új stratégiai tervükben. Új gazdának számít a 40 év feletti gazdálkodó is, aki most kezdi a mezőgazdasági tevékenységet.

Hírdetés

Ez örvendetes hír, hiszen kora miatt sok érdeklődő megyénkből sem pályázhatott a fiatal gazdák támogatására kiírt 6.1-es intézkedés keretében, mert betöltötte a 41. életévét. Gyakorlatilag a rendelkezés az illető tagállamra bízza, hogy az új stratégiájába beveszi-e ezt a pályázat által elnyerhető támogatási formát.

Nálunk az új stratégiai tervet (amely a vidékfejlesztési terv megfogalmazást helyettesíti) most dolgozzák ki, a román mezőgazdasági minisztérium március 31-ig kért haladékot a terv elkészítésére és letevésére az unió mezőgazdasági szakbizottságához. A határidő a múlt év vége lett volna, de több tagországnak nem sikerült időben elkészítenie a 2023 és 2027 közötti időszakra érvényes stratégiai tervét. A vidékfejlesztési hivatal szakemberei még nem tudják, hogy ez a típusú pályázható intézkedés benne lesz-e az új nemzeti stratégiában.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »