Ferenc pápa az amerikai CBS televíziónak: Az Egyház mindenki számára nyitva áll

Ferenc pápa az amerikai CBS televíziónak: Az Egyház mindenki számára nyitva áll

A CBS (Columbia Broadcasting System) amerikai műsorszolgáltatónak adott, május 20-án sugárzott interjújában Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az Egyház mindenkit szeretettel vár, miközben tisztázta a Fiducia supplicans (Könyörgő bizalom) című dokumentum által engedélyezett áldások egyes szempontjait.

Emellett kritikával illette a béranyaságot, elítélte a mindig „rossz” ideológiákat, és megismételte a háborúban álló nemzetekhez intézett felhívását, hogy keressenek tárgyalásos megoldásokat a konfliktusokra. 

Ferenc pápa Norah O’Donnellnek, a CBS Evening News című esti műsora műsorigazgatójának adott interjújában megismételte a nyitott egyházról és a befogadás elvéről alkotott elképzelését, amelyek pápasága központi elemeit alkotják. A beszélgetést április 24-én rögzítették a Szent Márta-házban, és részben a 60 Minutes (60 perc) című műsorban sugározták. „Az evangélium mindenkié” – mondta a Szentatya, beleértve az összes bűnöst is, és figyelmeztetett,

Az azonos neműek kapcsolatának megáldását érintve, amelyet megemlít a Fiducia supplicans hittani dokumentum, tisztázta, hogy meg lehet áldani minden embert egyénileg, ám az azonos neműek kapcsolatát nem, mert az az „Egyház törvényével” ütközne.

A homoszexualitással kapcsolatban az újságíró emlékeztetett a pápa kijelentésére, miszerint „a homoszexualitás nem bűncselekmény”. „Nem. Ez egy emberi állapot” – kommentálta a pápa. Elítélte a béranyaságot, hangsúlyozva, hogy „üzletté vált, és ez nagyon rossz. Nagyon negatív.” Az újságíró rámutatott, hogy egyes nők, például a betegek számára ez lehet az egyetlen remény. „Ez lehetséges. A másik remény az örökbefogadás” – válaszolta a pápa, sürgetve, hogy ne kerüljék meg az erkölcsi elvet.

Az egyesült államokbeli konzervatív püspökök kritikájával kapcsolatos kérdésre válaszolva Ferenc pápa azt mondta:

Az interjúban, amely a gyermekek első – május 25-én és 26-án megrendezendő – világnapja előtt készült, ezután a gyerekekre helyeződött a hangsúly, kezdve azokkal, akik a háborúk miatt szenvednek Gázában, Ukrajnában, azokra a gyerekekre, akik „elfelejtették, hogyan kell mosolyogni” – ismételte meg sokszor hangoztatott szavait a pápa. Újra hangot adott a háborúban álló országokhoz intézett felhívásának: „Mindannyian álljanak meg! Állítsák meg a háborút! Meg kell találniuk a módját a béketárgyalásoknak! Törekedjenek a béke megteremtésére! 

– nyomatékosította Ferenc pápa.

Hírdetés

Az izraeli és gázai háborúra, az egyetemi tiltakozásokra és az erősödő antiszemitizmusra összpontosítva Ferenc pápa megismételte:

Lehet kritizálni az egyik vagy másik kormányt, az izraeli vagy a palesztin kormányt. Annyit kritizálhatod, amennyit csak akarod, de ne legyél se antipalesztin, se antiszemita.”

Ferenc pápa a migránsok szenvedéseiről szólva elítélte a széles körben elterjedt közömbösséget, amit Poncius Pilátuséhoz hasonlított, aki mosta kezeit: „Sokan odakint látják, mi történik: a háborúk, az igazságtalanságok, a bűncselekmények… Ez közöny.

Nem maradhatunk közömbösek ezekkel az emberi tragédiákkal szemben! A közöny globalizációja nagyon rossz betegség.” Majd az újságíró által felhozott hírt, miszerint Texas állam megpróbál bezárni egy, a mexikói határnál működő katolikus szervezetet, amely humanitárius segítséget kínál az okmányokkal nem rendelkező bevándorlóknak, úgy kommentálta, hogy az „tiszta őrület”. „A határt lezárni és az embereket ott hagyni őrület” – hangsúlyozta a pápa.

Az interjú az Egyházon belüli visszaélések kérdését is érintette. A pápa megismételte, hogy ez egy olyan bűncselekmény, amit „nem lehet tolerálni”. Egyúttal elismerte, hogy többet kell tenni e téren, mert „sajnos a visszaélések tragédiája óriási”, és gondoskodni kell arról, hogy ne csak büntessék ezeket, de soha többé ne is fordulhassanak elő.

A nők Egyházban betöltött szerepével kapcsolatban a pápa megismételte, hogy ők azok, akik „mindenféle változást” előidéznek, mert „bátrabbak a férfiaknál”, és „tudják, hogyan lehet a legjobban megvédeni az életet”. De „teret adni a nőknek az Egyházban nem azt jelenti, hogy szolgálatot ruházunk rájuk. Az Egyház anya, és az Egyházban a nők azok, akik elősegítik ezt az anyaságot” – jegyezte meg a pápa. A nők pappá szentelésének lehetőségére nemet mondott. „Ha a szent rendek felvételével rendelkező diakónusokról beszélünk, akkor az nem [lehetséges], de a nőknek mindig is volt diakónus szerepük, anélkül, hogy diakónusok lettek volna, nem igaz? A nők nagy szolgálatot tesznek mint nők, nem mint lelkipásztorok a szent rendeken belüli értelemben véve” – válaszolt Ferenc pápa.

A pápa továbbá erőteljesen ítéletet mondott korunk klímaválságáról: „Sajnos elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahonnan nincs visszatérés” – fogalmazott az interjú második részében. „A globális felmelegedés komoly probléma. A klímaváltozás jelenleg a halálhoz vezető út.” A pápa szerint ez „egy kiprovokált helyzet”. „Ön a gazdag országokat hibáztatta…” – jegyezte meg az újságíró. „Jórészt igen – válaszolta Ferenc pápa –, mert azok teremtik ezt a helyzetet, hiszen gazdaságuk és energiájuk a fosszilis tüzelőanyagokra alapul.” Tehát ezek az országok „hozhatnak változást az iparuk és más tényezők miatt”, azonban „nagyon nehéz ezt tudatosítani.

Mint minden interjúban, itt is elkerülhetetlenül szó esett a pápa egészségéről: „Az egészségem? Jól van” – mondta mosolyogva Ferenc pápa. Ismét tagadta a pápaságról való lemondásának szándékát: „Ez eszembe sem jutott. Talán ha eljön a nap, amikor az egészségem már nem bírja tovább. Talán… mert az egyetlen bajom az a térdem, ami erősen javulóban van. De soha nem gondoltam a lemondásra.” Ami a tervezett utakat illeti, a szeptemberben Ázsiába és Óceániába, valamint Belgiumba és Luxemburgba vezető, a Vatikán által megerősített utak mellett

„Ha elmegyek, akkor a békéről fogok beszélni. Ha lehetőség adódna, szívesen elmennék” – mondta Ferenc pápa a CBS amerikai televíziónak adott interjújában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »