Ferenc pápa a kreatív béketeremtést szorgalmazza

Ferenc pápa a kreatív béketeremtést szorgalmazza

A szembenálló felek saját érdekeiket követik, a nemzetközi közösségnek viszont hinnie kell abban, hogy a békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni – hangoztatta Matteo Zuppi bíboros, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetője abban az interjúban, melyet a Riminiben kezdődő katolikus találkozó alkalmából adott vasárnap.

Matteo Zuppi bíboros úgy vélte, Európa „túl keveset tesz, és sokkal többet kellene tennie”.

Bologna érseke és egyben az olasz püspöki kar (Cei) elnöke az Il Sussidiario katolikus hírportálnak nyilatkozott. Megelőlegezte a témákat, melyekkel vasárnap délután a Comunione e Liberazione (CL) lelkiségi mozgalom egyhetes találkozóját nyitotta meg Riminiben.

Hírdetés

A bíboros az interjúban kifejtette, mindenkinek a békét kell akarnia, mivel a háború borzalmas: „a két szembenálló fél érdekei sajnos nagyon eltérő nézeteket diktálnak (..) nekünk viszont hinnünk kell abban, hogy az igazságos és biztos békét nem fegyverekkel, hanem párbeszéddel lehet elérni”.

Ami megbízatása egyik célját, vagyis az Oroszországba vitt ukrajnai gyerekek hazatérését illeti, Zuppi bíboros hangsúlyozta, hogy „akár egyetlen ukrán gyerek visszatérése otthonába a béke megerősítését szolgálja, valamint az erőszak logikájának legyőzését”

Arra a kérdésre, hogy optimistán látja-e a helyzetet, a bíboros úgy válaszolt, hogy reménykedik. „Optimizmus az, amikor azt hisszük, hogy minden rendben van. A remény annak tudatosítása, hogy léteznek nehézségek, de szembe lehet velük szállni, harcolni lehet ellenük, és hinni, hogy végül a békének kell győznie” – jelentette ki Matteo Zuppi.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »