Fennállásának 75. évfordulóját ünnepeli a FUEN csütörtökön kezdődő kongresszusán

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepeli a FUEN csütörtökön kezdődő kongresszusán

Csütörtökön, szeptember 19-én kezdődik az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kongresszusa a németországi északi fríz kisebbség otthonában, Husumban. Az európai őshonos kisebbségek és nyelvi közösségek ernyőszervezetét 75 éve alapították, a vasárnapig tartó rendezvényen így központi szerep jut a visszaemlékezésnek.

„A rendezvényen a szervezet több korábbi vezetője és a kisebbségvédelem számos kiemelkedő személyisége lesz jelen. Közösen visszaemlékezünk az 1949-es alapításra, a FUEN számára új fejezetet jelentő 90-es évekre, amely a vasfüggöny lebontásával együtt új lehetőségeket, de megoldatlan kisebbségi kérdéseket is hozott magával, és természetesen az elmúlt évek eredményeit is sorra vesszük. Megvitatjuk, hogy milyen lehetőségek nyílnak az európai választásokat követően a kisebbségi jogok érvényesítésére, illetve Fernand de Varennes, a ENSZ korábbi kisebbségügyi különmegbízottja mutatja be annak a szakértői konferenciának a következtetéseit, amelyet idén tavasszal szervezett a FUEN. A küldöttgyűlés fő határozata szintén az európai kisebbségvédelmi kerettörvény megteremtésének fontosságát hangsúlyozza. E tekintetben jelzésértékű, hogy Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke videóüzenetben üdvözli a FUEN-t” – foglalta össze Vincze Loránt FUEN-elnök, az RMDSZ EP-képviselője.

A kongresszuson Szilágyi Dóra ügyvezető alelnök képviseli az RMDSZ-t. A határon túli magyar szervezetek a Magyar Közösségek Munkacsoportja ülésén fognak egyeztetni a közös kihívásokról.

Hírdetés

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a felvidéki Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK), a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK), valamint a Magyar Polgári Erő (MPE) képviselői pénteken délután találkoznak Risum-Lindholmben.

A FUEN kongresszusán Magyarországról a német, a szlovák, a román és a ruszin országos önkormányzatok küldöttjei lesznek jelen.

Forrás: Ma7.sk

The post Fennállásának 75. évfordulóját ünnepeli a FUEN csütörtökön kezdődő kongresszusán appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »