Felmérés: A koronaválság ellenére nem került sor tömeges bérvágásra

Felmérés: A koronaválság ellenére nem került sor tömeges bérvágásra

A koronavírus járvány kirobbanása után jelentősen visszaesett azonban a munkaerőkereslet. Csökkent viszont (a kockázatok fényében) a munkahelyváltásra készülő alkalmazottak száma is. Mivel ezek a jelenségek azt jelzik, hogy a munkáltatók kerülnek alkupozícióba, logikasan arra kellett volna számítani, hogy csökkenni fognak a bérek. Ehelyett a vállalkozások mintha inkább megjutalmazták volna alkalmazottaikat kitartásukért és lojalitásukért.

Nem csökkent a bér a megkérdezett vállalatok 68 százaléka esetében, az első hullám idején csak 8 százalékuk csökkentette munkásai bérét, de az év végére ők is a korábbi színvonalra növelték vissza a fizetéseket. Csak a cégek egy százaléka csökkentette tartósan a béreket.

Az év végén már más volt a helyzet. A járvány elhúzódott, a cégek tartalékai is kimerülőben vannak, így egyről két százalékra nőtt a tartós bérvágást tervező vállaltok aránya.

Hírdetés

A vállalatok 17 százalékánál ugyanakkor magasabbak voltak a fizetések a tavalyi év végén, mint 2020 februárjában.

Az idei évben a cégek 28 százaléka tervez fizetésemelést, hét százalékuk a jutalmakat emelné meg. A cégek negyven százaléka semmilyen változást nem tervez, tíz százalékuk jelezte, hogy kénytelen csökkenteni alkalmazottai bérét – a fele azt jelezte, hogy később fokozatosan visszaállítja a jelenlegi bérszínvonalat.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy még ha a bérek tekintetében meglepően optimista képet fest ez a felmérés, az országos munkanélküliség továbbra is emelkedőben van. Azt sem tudni, a felmérésben mennyire jelennek meg az állam vállalatoknak és vállalkozóknak nyújtott bértámogatása.

Körkép.sk, Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »