Búcsú egy igaz embertől – Helembay István emlékére

Búcsú egy igaz embertől – Helembay István emlékére

Időnként be-benézett hozzám a Gömöri Hírlap szerkesztőségébe. Többnyire olyankor jött, amikor megjött Izraelből vagy épp oda tartott. Hosszú, őszes szakáll, kopott sötét posztókabát, kötéllel átkötve, vászonhátitáska – le se tagadhatta, hogy ő az örök zsidó Arany János verséből. Sosem jött üres kézzel, hol egy régi könyvet, hol egy üveg házi pálinkát hozott, de megajándékozott a saját verseskötetével és egy festményével is. Még Tel-Avivban, ott is temették el.

Runyát mondhatta szülőfalujának, tanult Sajógömörön és Tornalján is. Bérelszámolóként, közgazdászként dolgozott sokáig, majd az ún. rendszerváltozás után lépésváltásra kényszerült, hisz sok másikkal együtt azt a szövetkezetet is felszámolták. Magánvállalkozásban hegesztő lett, amíg az egészsége engedte. S miután már kemény fizikai munkát nem végezhetett, elkezdett a szerelmeinek áldozni.

Sokszor elmondta, kezébe ecsetet Bódi Bertalan tanára adott, aki biztatta is, érdemes. De egyre inkább hódolt másik kedvtelésének, a költészetnek is. Az ún. progresszív költészet képviselői most gyorsan megjegyeznék, egy újabb fűzfapoétát dicsőítek. A kevésbé rosszmájúak beérnék azzal, hogy „falusi költőcske”, aki megverselte a környezete ügyes-bajos dolgait, s jó tanácsokat osztogatott rímekbe szedve.

S legyen nekik (is) igazuk, de azért félve megjegezném, hogy az utókor szempontjából nagyon is fontosak lehetnek még ezek a költemények, hisz egyfajta oral historyként adnak számot egykori létünkről. Ahogy tette ezt Gömöri Kovács István, Benik András, Svajko József vagy Mihályfalusi Forgon Andor is, többük emlékét versben is megörökítette.

 

A virágok hazatérnek

Téli álmot aludni

A te lelked is hazavágyott

Virágok közt nyugodni.

 

Virágos volt életed

Sok- sok széppel tűzdelve

Nem hiányzott egyik nap sem

Az igaz ember küzdelme

 

Szíved- lelked virágok közt

Vetted el,

De tavasszal megújulva kivirítva

Nyerted el.

 

Virágos legyen fönn az égben az álmod

Ültess ott is sok szép égi virágot

Nyugodjon a szíved- lelked békében

Az Örökkévalótól áldott legyen

Az emléked minden ember szívében.

Búcsúszó Mihályfalusi Forgon Andor emlékére

 

De személyes hangú versben emlékezik a szintén Gömörből indult  Radnóti Miklósra is:

Kimért utad  végigjártad,

Fáklya voltál a világnak.

Fényed tudom, tovább ragyog,

Várnak reád a csillagok.

 

Hírdetés

Ahogy a holokauszt áldozataira is:

 

Ti értetek szól a harang,

Ami akkor oly némán hallgatott.

A szívünk mélyén zúg ma a harang,

Ami akkor oly gyáván hallgatott.

 

Helembay István önkritikus emberként nem is rejtette véka alá, hogy nem vágyik „józsefattilai” babérokra,  szeretett a tükörbe nézni, s olyankor feljajdult:

Hess, hess rímek

Tőlem messze

szálljatok.

Hazudjatok a világnak,

hogy valaha is

láttatok.

Verseiben ugyanakkor egy nagyon bölcs, önkritikus ember mutatkozik meg, aki nem egyszer magával az Istennel is pörlekedik, máskor az ő nevében szól hozzánk földi halandókhoz.

Versei között nem egy, ún. alkalmi vers is szerepel, amelyben egy-egy ünnepnapot örökít meg, ahogy gyakoriak a tájversek, s nem titkolja, kedves évszaka a tavasz, amelyet számtalanszor megénekel.

De verseiben sok-sok mindent elárul szegényes, mégis meghitt, szeretetteljes gyerekkoráról is, ahogy reflektál a politika napi történéseire is (A gyávák kenyere, Egy privatizőr álma), az Úr nevében szól az öngyilkos merénylőhöz, legyen az izraeli vagy arab, vagy bármilyen más nemzetiségű.

Életet ember azért kezemből

nem kapott,

Hogy vele másoktól elvegye

a holnapot

Tetteddel törvényem biz megszeged

Ha gyilkosként veszted el életed.

 

Egyszerű, de örök, megfontolandó emberi igazságok ezek, amelyeket Helembay István a versein át közvetít felénk. Egyik versében az anyanyelv fontosságáról is szól, ami talán aktuálisabban cseng, mint amikor megírta:

Anyám szava, Isten szava,

Mint virágzó orgonafa,

Friss kenyérnek jó illata,

Vidám lelkem imádsága.

 

Hordom keblem rejtekében

Fényes nappal, holdas éjjel,

Vértem ez a gonosz ellen,

Sosem fegyver senki ellen.

 

Őrizgetem, ápolgatom

Az unokáknak is átadom.

Halkan, csendben azt suttogom:

Anyanyelvünk a legszebb

vagyon!

73 vers, két változatban. (Dal az igaz emberről). Egy a magyar, egy a zsidó olvasó számára (visszafelé olvasva). Versben átadott élettapasztalat. Élete utolsó évtizedeiben felszabadította önmagát a földi terhek alól, hátára csapta hátizsákját, s busszal, vonattal, gyalog járta a világot. Ideje egy részét Gömörben, más részét Izraelben töltötte különböző kibucokban.

Utoljára pár éve a rimaszombati  autóbusz-állomáson találkoztunk. Már messziről üdvözölt: „De jó, hogy mégiscsak összefutottunk. Többször is kerestem ma magát, mert szerettem volna elbúcsúzni, holnap indulok Izraelbe!” S előhúzott a táskájából egy üveg birspálinkát. Most, hogy a halálhírét vettem, megrendülten elővettem a verseskötetét, s mindannyiunk okulására ide idézem Útravalóját:

Nem az a gazdag,

akinek sok a vagyona,

hanem az, aki

a kevésből is adni tud!

Helembay István nagyon gazdag és nagyon igaz ember volt. Méltó arra, hogy emlékét megőrizzük!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »