Az oroszok az offenzíva során az Afrika Hadtest egységeit is bevetették

Az oroszok az offenzíva során az Afrika Hadtest egységeit is bevetették

A múlt héten az orosz hadsereg a Harkiv megyei Vovcsanszk város ellen indított offenzívája során az Afrika Hadtest csapatait is bevetette, amely többek között a Jevgenyij Prigozsin halála után tavaly hivatalosan feloszlatott Wagner-csoport egykori zsoldosaiból áll. Erről a brit védelmi minisztérium számol be rendszeres napi tájékoztatójában.

A brit védelmi minisztérium szerint „szinte biztos”, hogy Oroszország 2024 áprilisának folyamán az Afrika Hadtest csapatait az ukrán határhoz vezényelte éppen egy Harkiv irányába indítandó offenzíva előkészítéseként.

Nagyon valószínű, hogy Oroszország a korábban Afrikának kijelölt erőforrásokkal erősíti meg ukrajnai háborúját”

Hírdetés

– állítják a britek.

Az orosz védelmi minisztérium Afrika Hadtestét több mint kétezer hivatásos katona és tiszt, valamint tapasztalt zsoldosok alkotják. Közülük sokan egykor a Wagner-csoportban szolgáltak – áll a minisztérium közleményében, hozzátéve, hogy ezeket a katonákat „nagy valószínűséggel” korábban Szíriában, Líbiában, Burkina Fasóban és Nigerben is bevetették.

Az Afrika Hadtestet az orosz védelmi minisztérium hozta létre nem sokkal a Wagner-csoport felbomlása után. Az említett afrikai országok mellett Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is tevékenykedik, ahol december végén még részt vett Faustin-Archange Touadéra elnök védelmében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »