Felfoghatatlan áron kelt el egy üveg pezsgő

Felfoghatatlan áron kelt el egy üveg pezsgő

A Perrier-Jouët Brut Millésimé pezsgő 1874-ből származik, és a világ legdrágább itala lett, amelyet a Christie’s decemberi árverésén a történelem során másodszor adtak el.

A Christie’s aukciósház által szervezett londoni Finest and Rarest Wines and Spirits (legfinomabb és legritkább borok és szeszes italok) decemberi árverésén igazán nagy lehetőség nyílt a nagyon régi italok szerelmeseinek – írja a Magyarmezőgazdaság.hu-ra hivatkozva az Origo.

A 19. század végéről származó klasszikus Perrier-Jouët pezsgő került kalapács alá, a márka más luxusitalai mellett.

Az aukció csúcspontja, a francia Perrier-Jouet Brut Millésimé pezsgő volt, amely 1874-ből származik, és maga Charles Perrier, a legendás borászat alapítójának fia alkotta meg. 

Az ital egy különleges Chardonnay szőlőből készült, amely Cramantból, a Perrier-Jouët eredeti és legértékesebb szőlőültetvényének dűlőjéből származik. A palack feltehetőleg már a kezdetekben gyűjtőkhöz került, hiszen 147 évvel a gyártása után is bontatlan maradt.

Hírdetés

Először 1888-ban került kalapács alá, szintén a Christie’snél, amikor is a maga nemében a legdrágább árverésen eladott pezsgő lett, és ezt a címet 1967-ig nem is veszítette el.

A helyzet a decemberi árverésen sem változott. A szervezők arra számítottak, hogy egy üveg Perrier-Jouët Brut Millésimé 1874-ből körülbelül 20 000 dollárt fog érni.

Végül kiderült, hogy jócskán alulbecsülték, mert majdnem háromszoros áron, 57 ezer dollárért (kb. 18,5 millió forint) kelt el. 

Az évszázados pezsgő azonban nem minden, amit az új vevő nyert a vásárlással. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, az aukció nyertesének lehetősége lesz egy éjszakát eltölteni az epernay-i Maison Belle Epoque Champagne-villában, amely évszázadok óta a Perrier család tulajdonában van, és amely többek között Európa legnagyobb francia modern művészeti magángyűjteményének, és egy jelentős pezsgőpincének ad otthont.

A vendég tartózkodását egy három Michelin-csillagos séf, Pierre Gagnaire által készített vacsora egészíti ki, amelyet a Perrier-Jouët pezsgőház legjobb pezsgővel párosítanak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »