Irán szankciókat jelentett be amerikai és brit állampolgárok és cégek ellen

Irán szankciókat jelentett be amerikai és brit állampolgárok és cégek ellen Kulcsár Péter2024. 05. 02., cs – 12:03

Az iráni külügyminisztérium csütörtökön több amerikai és brit állampolgár, illetve vállalat ellen jelentette be szankciókat, az indoklás szerint azért, mert Izraelt támogatják a gázai háborúban.

A büntetőintézkedések a hét amerikai – köztük Bryan Fenton, az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának vezetője, Brad Cooper altengernagy,  az amerikai haditengerészet közel-keleti műveleteinek volt parancsnoka – mellett több britet, köztük Grant Shapps védelmi minisztert érintik.

Hírdetés

A szankcionált vállalatok között van a Lockheed Martin fegyvergyártó, a Chevron energiaipari vállalat, továbbá a nagy-britanniai telephelyekkel is rendelkező Elbit Systems nevű izraeli haditechnikai konglomerátum is.

Irán és Izrael között az évtizedek óta pattanásig feszült viszony tovább súlyosbodott a gázai háború tavaly októberi kirobbanása óta.

Irán április közepén drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, melyet megtorlásnak nevezett arra a, halálos áldozatokkal is járó légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »