Fejlesztőfoglalkozások a máltaiaknál – Health4all! Kitekintő

Fejlesztőfoglalkozások a máltaiaknál – Health4all! Kitekintő

A Health4all! projekt 2019 októberében indult Kárpátalján, amely a koragyermekkori intervenciót helyezi a középpontba. A születési vagy később szerzett rendellenességgel érintett 0-6 éves gyermekek (igény szerint maximum 14 éves korig) és hozzátartozóik segítése a projekt egyik fő célja.

A projekt működésének első évében többször valósultak meg szűrővizsgálati napok, valamint elkezdődhettek a gyermekek fejlesztései is az alábbiak alkalmazásával: Pető módszeres fejlesztés, gyógymasszázs, beszéd- és mozgásfejlesztés, neurofeedback tréning. A szűrővizsgálatokon és a fejlesztéseken való részvétel a projekt ideje alatt ingyenes.

Sajnos a koronavírus okozta világjárvány kihatással volt a projektben meghatározott kisegítő programok megvalósítására is, több programot is át kellett ütemeznünk. Ennek köszönhetően mozgalmasan alakult a decemberi hónap, hisz ekkor sikerült megszerveznünk több olyan alkalmat is, amelyre korábban a karantén-intézkedések miatt nem kerülhetett sor. December 8-án szülős tapasztalatcsere valósulhatott meg első alkalommal a projekt keretein belül. Fontosnak tartottuk az eltérő fejlődésű gyermekek szülei számára megszervezni egy olyan eseményt, ahol tanácsot, bátorítást, ötleteket kaphatnak más hasonló helyzetben lévő szülőktől. Pszichológus segítségével egy igazán jó és a továbbiakra nézve hasznos órákat tölthettek el, amelyről sok pozitív visszajelzést kaptunk.

Decemberi programsorozatunk alkotóműhellyel folytatódott. A Health4all! programban résztvevő gyermekeket és a Máltai Szeretetszolgálat helyi ifjú tagjait hívtuk el, egy karácsony előtti kézműves délutánra. A gyermekek képeslapokat, ajándék-tasakokat, mézeskalácsokat készítettek és díszítették föl. Az alkotóműhely végeztével a szülők is csatlakoztak a délutánhoz. 

December 17-én és 23-án pedagógusok és óvodapedagógusok számára szerveztük meg ismeretterjesztő workshoppunkat. A workshoppok alkalmával nagy öröm volt számunkra, hogy bemutathattuk Health4all! programunkat azok számára, akik elsőként észlelhetik a gyermekek megkésett vagy eltérő fejlődését. Szakemberek segítségével bemutattuk azokat a jeleket, amelyek eltérő fejlődésre utalhatnak.

Hírdetés

Megismerkedhettek a programon belül működő fejlesztési lehetőségekkel, módszerekkel. December 29-én szakmaközi teadélutánnal fejeződött be évi programsorozatunk. Annak érdekében, hogy minél több gyermek részesülhessen a számára megfelelő fejlesztésekben, továbbra is fontosnak tartjuk a hasonló teadélutánok megszervezését. A decemberi hónap folyamán baba-mama klubfoglalkozásokat is tartottunk, ahol az anyukák a mindennapi életet övező kérdéseket vitathatják meg, miközben a gyerekek felhőtlenül játszhatnak egymással.

A foglalkozások minden alkalommal vidám közös mondókázással és énekléssel zárulnak.

Természetesen ezt követően a 2021-es év sem telhet el eseménymentesen. Folyamatosan tartunk szűrési napokat az év során, folytatódnak a gyermekfejlesztések, baba-mama klubfoglalkozások. A tapasztalatcserék és workshopok – amennyiben a karantén szabályozások azt lehetővé teszik – a terveink szerint negyedévente kerülnek majd megrendezésre. Az év folyamán pedig természetesen a mozgássérült eszközkölcsönző és szerviz is elérhető.

A szűrővizsgálatokon és a fejlesztéseken való részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen, vagy személyesen Beregszászban a Rozsoskert u. 93. címen lehet (tel.: +380507858514.)

Hnatik Tünde


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »