Fehér gólya – április hónap műtárgya Rimaszombatban

Fehér gólya – április hónap műtárgya Rimaszombatban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményének elválaszthatatlan részét képezik az állattani gyűjtemények. Gyűjteményük 2023-ban az itt fészkelő egyik legismertebb madárfaj, a fehér gólya (Ciconia ciconia) dermoplasztikai preparátumával gazdagodott, amely 2024-ben április hónap műtárgyaként van kiállítva.

A fehér gólyát Szlovákiában nagy valószínűséggel minden ember ismeri. Az elterjedése palearktikus típusú, szinte egész Európában elterjedt. Gyakorlatilag Szlovákia egész területén fészkel, kb. 850 m tengerszint feletti magasságig. A fehér gólya eredetileg fákon fészkelt, de ma már Szlovákia-szerte csak néhány fán lelhető fel fészek. Jelenleg főként a falvakban fészkel, azokon kívül csak ritkán. Néhány évtizeddel ezelőttig főként épületek kéményeire vagy pajták tetejére építette fészkét, ma már azonban többnyire villanyvezetékek oszlopaira és mesterséges fészektartó állványokra építi azokat.

Monika Gálffyová, a múzeum biológusa kifejtette, hogy a gólyák évente egyszer fészkelnek, általában 2-5 tojást raknak. Táplálékuk állati eredetű, általában kígyókkal, békákkal, kis halakkal, földigilisztákkal, rovarokkal vagy verebekkel táplálkoznak. A fészek környékén található mezőkön, réteken és vizes területeken gyűjtik be az eledelüket.

Hírdetés

Költöző madár. A nálunk fészkelő gólyák a telet főként Kelet- és Dél-Afrikában töltik, de néhány egyed rendszeresen telel Szlovákiában is. A telelőhelyekről általában március végén és április elején térnek vissza, a hímek érkeznek meg előbb. Az őszi vonulás augusztus 10-e körül kezdődik és a legtöbb gólya augusztus végére repül el.

Felhívta a figyelmet, hogy Szlovákiában évente több tucatnyi gólya pusztul el villanyoszloppal történt ütközés, áramütés, és járművekkel való ütközés következtében.

„Így került ez a most kiállított hím is múzeumunkba. A lábán lévő gyűrű alapján tudjuk, hogy az észak-magyarországi Nógrád megyei Hont községben (a szlovák határ közelében) lévő fészekben kelt ki, ahol 2022. június 22-én gyűrűzték meg fiókaként. Azt nem tudjuk, hogy ezután merre járt. Életútja 2023. április 3-án ért véget a tornaljai Béke utcában, ahol sajnos elütötte egy busz. Ezt követően a teteme a Murányi-fennsík Nemzeti Park igazgatóságára, majd a Gömör-Kishonti Múzeumba került” – nyilatkozta Monika Gálffyová.

(Sajtóközlemény/HE, Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »