Éppen hogy: Pellegrini és Korčok is kicentizte a kampányköltségek megengedett felső határát

Éppen hogy: Pellegrini és Korčok is kicentizte a kampányköltségek megengedett felső határát

Peter Pellegrini és Ivan Korčok államfőjelöltek csaknem megegyező összeget költöttek kampányra az államfőválasztások előtt és a két forduló között. Mindketten rendkívül közel kerültek a törvény által meghatározott kampányköltségek felső határához, a félmillió euróhoz. A Belügyminisztérium hétfőn tette közzé a kampányköltségekről szóló jelentést, de már most sejteni lehet, hogy mind a kettő jelölt alaposan túlköltekezte magát, amit csak azért nem látni a hivatalos számokban, mert nem minden marketing-kiadás került kifizetésre a jelentés elkészültéig.

Peter Pellegrini 499 451 eurót költött a kampányára, Ivan Korčok pedig 499 922 eurót. Kettejük között mindössze 471 eurónyi különbség van. Ezeket azonban még nem tekinthetjük végleges számoknak. 

A Transparency International Slovensko (TIS) szerint Pellegrini akár 250 ezer euróval is túlléphette a törvény adta keretet. Ám Ivan Korčok szintén túllépte a limitet – igaz, ő „csak” 80 ezer euróval, ami viszont a lényegen nem sokat változtat.

A két jelölt kiadásainak összetétel elég különböző. Pellegrini a legtöbbet a „jelölt propagációra vonatkozó minden egyéb kiadása” tételből költött, mint 229 958 eurót. Fizetett hirdetésekre és reklámokra 139 928 eurót költött, óriásplakátokra és egyéb hasonló hirdetőfelületekre pedig 89 064 eurót.

Pellegrini viszonylag későn kezdte meg a kampányát, ami miatt az államfőválasztási kampány kezdete (2024. január 8.) előttről nincs, zéró kiadása volt.

Korčok viszont már tavaly nyáron bejelentette indulását, és el is kezdte a kampányát. A törvény szerint a választások kiherdetésétől számítva 180 napig visszamenőleg kifizetett kampányköltségeket lehet elszámolni.

Korčok  legtöbbet nem „egyéb kiadásokra”, hanem fizetett hirdetésekre és reklámra költötte, 333 831 euró értékben. Az egyéb propagációs költségekben csak 56 910 eurót tüntetett fel. A fentebb említett, hivatalos kampány előtti időszakban pedig 93 685 eurót költött önmaga propagálására.

Hírdetés

Bár a TIS elemzéseit nem nagyon szabad készpénznek venni a kiélezett politikai hangulat miatt, ezúttal mégis érdemes említést tenni róla, mert az általa megemlített hibák némelyikét a jelöltek is elismerték.

A TIS már április közepén jelezte, hogy Pellegrini biztosan nem férhet bele a törvény adta kiadási keretbe, mert már akkor kimerítette mozgásterét, de még egy sor számla be sem érkezett hozzá. Abból kiindulva, hogy a márciusi kampányhajrá nyilván jóval többe került mindegyik jelöltnek, csak matematikai esély van arra, hogy Pellegrini tényleg beleférjen a megadott félmilliós limitbe.

Itt érdemes kiemelni, hogy a bírság a költségtúllépés kétszerese is lehet. 

Pellegrini esetében a TIS azt is kifogásolta, hogy a választások után jelent meg a transzparens számláján 250 ezer euró, ami törvénytelen. Ezt a hibát már maga a jelölt is elismerte, és a HLAS szóvivője szerint tévedésből adódó hibáról van szó, és jelezte, hogy Pellegrini természetes tiszteletben fogja tartani a hatóságok ezzel kapcsolatban hozott ítéletét. A törvény szerint ezért a hibáért 2000-től 30 ezer euróig terjedő pénzbírság róható ki.

Korčok háza táján sincs minden rendben. A TIS szerint ő mintegy 80 ezer euróval léphette túl a törvény adta keretet. Ennek egy része a 750 óriásplakát, 24 nagyplakát és 170 közepes méretű reklámplakát illetve citilight hirdetés kifizetéséből adódik.

Másik része abból, hogy míg Pellegrini a Szlovák Postával terjesztette saját szórólapjait, Korčok önkénteseket foglalkoztatott, akiknek munkája pénzben kifejezett ajándékként került rá Korčok kiadási zárójelentésébe. A tzörvény ugyanis a nem pénzügyi adományok beszámítását is megköveteli.

A TIS ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a törvény által meghatározott félmillió eurós keret túlságosan alacsony, ráadásul nincs külön kiadási plafon előírva az első és a második forduló előtti kampányra vonatkozóan, ami szintén problémákat okoz.

Körkép.sk, standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »