ENSZ: emelkedett az afganisztáni ópiumtermelés

Emelkedett Afganisztánban az ópiumtermelés, illetve a heroin alapanyagának az ára – derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) kedden Bécsben ismertetett jelentéséből.

A júliusban véget ért betakarítási időszakban 6800 tonna ópiumot állítottak elő, ez nyolc százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest.

Afganisztán a világ legnagyobb ópium-, illetve herointermelő országa. A dél-ázsiai államban augusztus közepén hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok egyik jelentős bevételi forrása a mák termesztése, amelyből ópiumot, illetve heroint is előállítanak.

Hírdetés

Az UNODC szerint az idén mintegy 2,7 milliárd dollár értékben értékesítettek ópiumot. Az afgán gazdaság teljesítményének mintegy tizedét teszi ki az ópiumkereskedelem.

A jelentés szerint "a 2021 augusztusa óta tartó bizonytalanság felhajtotta az ópiumárat augusztusban és szeptemberben, illetve ösztönzőleg hat az ópiumtermelésre". Az UNODC felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközileg támogatott helyi programokra van szükség az ópiumtermelés visszafogására, mivel most kezdődik a vetés a jövő évi terméshez.

Az UNODC egyben figyelmeztetett a metamfetamin növekvő termelésére is Afganisztánban.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »