Elkezdődött a jövőre 125 éves komáromi hajógyár “másodvirágzása“

Elkezdődött a jövőre 125 éves komáromi hajógyár “másodvirágzása“

Míg a rendszerváltás előtt az érintett régió legjelentősebb munkaadójának számított a több ezer szakembernek állást és megélhetést biztosító, 1898-ban alapított komáromi hajógyár, azt követően beindult a folyamatos leépítése. Remélhetőleg a 15,9 millió euró értékű, nyílt európai uniós közbeszerzési pályázat megnyerése a „másodvirágzása” kezdetét jelenti.

A Hajozas.hu oldal tájékoztatott az örvendetes hírről, hogy a komáromi SAM Shipbuilding and Machinery Rt. vállalat nyerte el a Balatoni Hajózási Zrt. 2020 novemberében kiírt, 15,9 millió euró értékű nyílt európai uniós közbeszerzési pályázatát.

Hírdetés

A nevezett magyarországi társaság jelenlegi flottájának 2030-ig tervezett teljes megújítása Magyarország támogatásának jóvoltából kezdődött el.

Az új járművek majd a legkorszerűbb műszaki és utaskiszolgálási eszközökkel rendelkeznek, európai színvonalú szolgáltatást biztosítva az utasoknak. A komáromi eredetük miatt a jövőben a magyar tengeren még inkább otthon érezhetjük magunkat.

Az első úszóművet már vízre is tették Komáromban, ahol sokan bíznak abban, hogy e pozitív lépésekkel beindulhat a hajógyár „másodvirágzása“, amely sokáig a keleti blokk egyik legjelentősebb hajóépítő és javító helye volt. A statisztikai kimutatások alapján abban eddig mintegy 1800 hajót gyártottak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »