„Életünk zarándokútján” címmel online nagyböjti lelkigyakorlatra hívnak a jezsuiták

„Életünk zarándokútján” címmel online nagyböjti lelkigyakorlatra hívnak a jezsuiták

Február 19. és április 9. között az idei nagyböjtben ismét közös imára hívnak a magyar jezsuiták lelkigyakorlatos központjukba, a dobogókői Manréza Házba. A személyes imát a napi elmélkedések, szentírási igék, képek és zenék segítik, de a lelkigyakorlat közösségben is végezhető, erre heti (akár online) közös imádság és megosztás révén nyílik lehetőség.

A hamvazószerda előtti vasárnaptól húsvétvasárnapig tartó online lelkigyakorlat alapja a személyes ima, az elmélkedések a napi szentmise valamely szentírási szövegét veszik alapul. Az idei nagyböjti lelkigyakorlat mottója: „Életünk zarándokútján”.

A zarándoklat szó hallatán elsőre talán a népszerű kegyhelyek jutnak eszünkbe, amelyeket emberek százezrei keresnek fel évente, mint Lourdes vagy Fatima, esetleg a híres zarándokútvonalak, mint a Via Francigena vagy a Camino de Santiago.  A rendalapító Loyolai Szent Ignác visszaemlékezéseiben saját magát rendre zarándoknak nevezi. Tudatában volt annak, hogy a külső útnak mindig van egy belső megfelelője, a zarándok ugyanis a sok-sok kilométer mellett egy belső, lelki utat is megtesz, hiszen az egész emberi élet zarándokút. Életünk folyamán úton vagyunk, aminek nemcsak a hosszát, de sokszor még a következő állomását sem ismerjük. Valahol belül mindegyikünk az élet teljességére szeretne eljutni, függetlenül attól, hogy ezt pontosan minek nevezi.

„Keresztényként hiszünk abban, hogy az életünk, az, hogy itt és most élünk, nem véletlenszerű. Hiszünk abban, hogy az emberszerető Isten, aki az egész világmindenséget létrehozta és fenntartja, akarta és akarja a mi személyes létünket, és Ő is vágyik arra, hogy teljes életet éljünk. És bár nem tudjuk, hogy életünk zarándokútján milyen nehézségekkel és kihívásokkal kell szembesülnünk, erre a hitre igenis építhetjük az életünket. Ő mindig ott van velünk ezen az úton. Ezt talán nem mindig érezzük, de Ő hűségesen velünk van. Higgyünk Jézus szavaiban: »Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen« (Jn 10,10)” – írják az ajánlóban. 

Az idei jezsuita nagyböjti online lelkigyakorlat ezen az úton nyújt segítséget. Napról napra útjelzőket ajánl a Szentírás szavain és a hozzájuk kötődő anyagokon keresztül a hamvazószerda előtti vasárnaptól húsvétvasárnapig azért, hogy az emmauszi tanítványokhoz hasonlóan mi is megélhessük: maga a feltámadt Jézus csatlakozott hozzánk  az úton, és az ő jelenléte lobbantotta lángra a szívünket.

Hírdetés

A Manréza által szervezett csoportokba IDE kattintva február 25-ig lehet jelentkezni.

Saját plébánián és közösségben is van lehetőség csoport szervezésére, ehhez a részvételi szándékot a [email protected] e-mail címen lehet jelezni.

A lelkigyakorlaton való részvétel ingyenes; a rend minden pénzadományt köszönettel fogad.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »