Radikális klímavédelem: Megrohamozták a tüntetők a Tesla németországi gyárát

Radikális klímavédelem: Megrohamozták a tüntetők a Tesla németországi gyárát

Nagyjából nyolcszáz ember tüntetett pénteken Németországban, a Tesla Grünheidében lévő gyáránál. A résztvevők egy csoportja megpróbált behatolni az üzembe, de a rendőrök megállították őket. A megmozdulást a Disrupt Tesla nevű szervezet hirdette meg azzal a céllal, hogy megakadályozzák a gyár tervezett bővítését, ami szerintük káros lenne a környezetre.

A Tesla 2022-ben nyitotta meg németországi üzemét, és azóta egyáltalán nem zavartalan a működése. Jó pár tüntetés mellett a legemlékezetesebb momentum az volt, amikor idén márciusban egy szélsőbaloldali szabotázsakció következtében elment az áram a gyárban és több szomszédos településen. A termelésnek egy hétre kellett leállnia. Elon Musk akkor a világ legbutább ökoterroristáinak nevezte az elkövetőket, akik viszont a gyár teljes megsemmisítését követelték.

Musk azzal érvelt, hogy a környezetvédők inkább örülhetnének, hogy robbanómotoros autók helyett környezetkímélő, elektromos meghajtású járműveket gyártanak. A tiltakozók szerint azonban a Tesla működése sem környezetkímélő, és azt is kifogásolják, hogy a gyár új részlegét egy erdő helyén tervezik felépíteni.

Hírdetés

Februárban Grünheidében helyi népszavazást tartottak a bővítésről. A település lakói elutasították a tervet, de ennek könnyen lehet, hogy nem lesz következménye, a népszavazás ugyanis nem volt kötelező erejű. Néhány tüntető a referendum után letáborozott a gyár közelében, és azóta sem tágított onnan.

A pénteki demonstráció keménymagja kék sapkát és maszkot viselő emberekből állt. A csoport egy erdős rész felől közelítette meg a gyárat. Ahogy az a fenti videón is látszik, a rendőrök megpróbálták feltartóztatni őket, ami a hatóságok későbbi közleménye szerint sikerült is. A tüntetők azonban meg tudtak rongálni néhány új autót egy közeli telephelyen. A rendőrség végül több embert előállított. A Disrupt Tesla a németországi erdő kiirtása mellett azt is kifogásolja, hogy az elektromos autók akkumulátorainak előállítása óriási környezeti károkat okoz. A szervezet szóvivője, Ole Becker kiemelte, hogy akkumulátorokhoz elengedhetetlen lítium bányászata hatalmas pusztítással jár, elsősorban Argentínában és Bolíviában.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »