Egyre elterjedtebb a készpénz nélküli fizetés

Egyre elterjedtebb a készpénz nélküli fizetés

Egyre elterjedtebb a készpénz nélküli fizetés Korpás Árpád2024. 06. 04., k – 08:24

Egyre elterjedtebb a készpénz nélküli fizetés, immár a lakossági vásárlások 56%-a zajlik ilyen módon.

Hírdetés

Az arányokat tekintve a mobiltelefonnal és az okosórával történő fizetések száma növekedett leginkább – derült ki a Mastercard 1200 fő bevonásával készített, évente elvégzett felmérésből.
     Ugyanakkor még mindig sok helyen nem lehet bankkártyával vagy okoseszközzel fizetni, a válaszadók szerint főleg az orvosi, fogorvosi rendelőkben (36%), a piacokon (24%), kórházakban (24%), továbbá az állami és önkormányzati hivatalokban, a rendőrségen, de például a fodrászatok és kozmetikai szalonok jelentős részében sem.
     „69%-nyian mondták, már előfordult, hogy azért nem vettek meg valamit, mert nem tudtak bankkártyával fizetni, 20% pedig kevesebbet költ ott, ahol nincs ilyen lehetőség” – jelentette ki Jana Lvová, a Mastercard szlovákiai és csehországi vezérigazgatója.
    „A boltokban, éttermekben már szinte alapelvárás a vendégek részéről, hogy kártyával fizethessenek, gyorsan, kényelmesen, biztonságosan. Tisztában vannak ezzel az üzemeltetők is, így évről évre nő az érintésmentes fizetések, valamint a kártyaleolvasó terminálok száma” – tette hozzá Lvová.
     A felmérés szerint a bankkártyával fizetők kétharmada debit kártyával, valamint hitelkártyával fizet.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »