Egymásnak feszül Heger és Matovič?

Egymásnak feszül Heger és Matovič?

Egymásnak feszül Heger és Matovič? Czímer Gábor2023. 01. 10., k – 18:47 Pozsony |

Miközben az ügyvezető miniszterelnök, Eduard Heger (OĽaNO) 76 parlamenti képviselő megnyerésén dolgozik ahhoz, hogy bizalmat szavazzanak az újraalkotott kormányának, a miniszterelnök mögött álló politikai mozgalmon, az OĽaNO-n belüli éles ellentétekről érkeznek hírek.

A Denník N arról ír, az OĽaNO két táborra, az Eduard Heger vezette frakcióra és Igor Matovič követőire szakadt. Heger és a mozgalom néhány jelentősebb képviselője, úgymint Jaroslav Naď védelmi miniszter a lap információi szerint azt követelik, Matovič mondjon le az OĽaNO vezetőjének tisztségéről. Ha erre nem kerül sor, akkor ők távoznak. Matovič és Heger között már nyilvánosan is érzékelhető a feszültség, hiszen amikor az előbbi a közösségi oldalán a transznemű személyek ellen intézett kirohanást, akkor a miniszterelnök egy olyan véleményt tett közzé, amely elhatárolódik az ilyen megnyilvánulásoktól. Matovič később azonban egy olyan bejegyzést publikált, amelyben lényegében gyávaságról ír, illetve újabb verbális támadást intéz a szexuális kisebbségekkel szemben.

Irányváltás?

Hírdetés

Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője a lapnak ugyanakkor arról beszélt, egyáltalán nem olyan éles a helyzet a két szárny között, de megerősítette, hogy Heger és Matovič különbözőképpen látja az OĽaNO jövőjét, vagyis azt, hová helyezkedjen a mozgalom. Szerinte míg Matovič, akihez ő is közelebb áll, egy szociális és konzervatív politikai erőként képzeli el a mozgalmat, addig Heger és Naď ezzel nem ért egyet és inkább egy ideológiailag szélesebb formációnak látnák szívesebben az OĽaNO-t. A képviselő szerint, ha meg is történne egy szakadás, a mozgalom parlamenti frakciójának többsége hű maradna Matovičhoz.

Az OĽaNO parlamenti képviselőinek csoportja most 37 tagú, hiszen a közelmúltban tízen távoztak onnan. Az utóbbi csoportosulás, amely polgári-demokratikus platformnak nevezi magát, egyik ismertebb képviselője Kristián Čekovský, a vezetőjének pedig Ján Budaj környezetvédelmi miniszter számít. Budaj, aki még mindig az OĽaNO elnökségi tagja, a Markíza televízió vitaműsorában kedden kijelentette, ha Heger megpróbálná átvenni a mozgalom irányítását, ő támogatná ebben. A környezetvédelmi tárcavezető szerint az is elképzelhető, hogy Heger „békésen” válthatja fel Matovičot a mozgalom élén. A Heger- és a Matovič-szárny közötti ellentét elvben az OĽaNO már régebb óta tervezett közgyűlésén oldódhat fel, hiszen itt akár új pártelnököt is választhatnak. Nem tudni azonban, mikorra hívják össze a testületet, Heger az egyik bejegyzésében arra utalt, hogy erre január végéig sor kerülhet. Az pedig már a politikai szóbeszéd kategóriájába tartozik, hogy ha Heger végső esetben kilép az OĽaNO-ból, akkor abban a formációban is otthonra találhat, amelynek létrehozásáról Mikuláš Dzurinda korábbi miniszterelnök, az egykori SDKÚ vezetője beszélt.

Új többség kerestetik

Az OĽaNO-n belüli feszültség mindezek ellenére lényegében nem befolyásolja Hegernek azon törekvését, hogy január végéig megszerezze 76 parlamenti képviselő voksát ahhoz, hogy bizalmat szavazzon az átalakított kabinetnek. A mozgalom parlamenti frakciójának vezetője, Michal Šipoš tegnap ugyanis közölte, a képviselőcsoport támogat egy átalakított kormányt. Egyébként az előbb említett, az OĽaNO-ból kivált polgári-demokratikus platform is támogatja ugyanezt, közölte kedden Budaj.

(DenníkN, TASR, Markíza)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »