Egy új lódarázs faj jelent meg Magyarországon

Egy új lódarázs faj jelent meg Magyarországon

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Évről évre közeledett Magyarország felé, most ideért. Nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink, előszeretettel vadászik viszont háziméhekre, emiatt a méhészetekben gondot okozhat.

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) európai terjeszkedése végül elérte Magyarországot. Ahogy azt a Magyar Természettudományi Múzeum Facebook oldalán közzétette, a faj hazai megjelenése várható volt, és az elmúlt napokban Márta Tamás kimlei méhész figyelte meg és fogta be az első hazai példányokat.

Hogy ne vegyünk hamisított mézet, ha még a labor sem látja a különbséget?

Az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában. Inváziója a kutatók szerint egyetlen hullámhoz köthető. Évente 75-82 km-rel nőtt elterjedése, évről évre közeledett Magyarország felé, és mindenhol komoly veszélyt jelent a méhekre és más beporzó rovarokra.

Hírdetés

Ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb, mint az őshonos társas darázsfajaink. Emiatt a szakemberek szerint megnyugodhatunk: közegészségügyi szempontból, a lakosságra nézve a jelenléte lényegi különbséget nem fog okozni. Annál inkább viszont a hazai méhészeknek, mivel az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik háziméhekre.

Az ázsiai lódarázsnál is nagyobb gondot okozhat majd az, ha egy szintén inváziós útra indult másik faj, az ázsiai óriásdarázs (Vespa mandarinia) eléri Európát. Az óriás lódarázs szintén Ázsiában honos, és tényleg hatalmas (akár 5–6 cm), de sosem telepedett meg Európában – írja a múzeum. Eddig Észak-Amerikában észlelték felbukkanását 2019-ben, akkor a Washington állambeli Blaine-ben találtak rá és semmisítettek meg egy közel 200 megtermékenyített nőstény-fészket. A darázsfajok terjedését a szakemberek szerint az erőfeszítések ellenére sem lehet megállítani.

Egyértelműen érezhető a klímaválság – mandulások a Balaton-felvidéken

Fotó: Siga, Wikimedia Commons

Ez a poszt Egy új lódarázs faj jelent meg Magyarországon először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »