Egy régi hajtincs segítségével megtalálták Ülő Bika sziú törzsfőnök dédunokáját

Egy régi hajtincs segítségével megtalálták Ülő Bika sziú törzsfőnök dédunokáját

Az Ülő Bika hajából származó DNS új módszerrel végzett vizsgálatával sikerült megerősíteni, hogy a híres 19. századi indián törzsfőnök dédunokája egy dél-dakotai férfi.

A kutatók Ülő Bikának az egykor a Smithsonian Intézetben őrzött hajszálaiból nyerték ki a DNS-t, amelynek elemzésével bizonyítani lehetett a családi kapcsolatot a Dél-Dakota államban élő 73 éves Ernie LaPointe és az 1890-ben elhunyt törzsfőnök között.

LaPointe, akinek három nővére is van, elmondta, hogy korábban sokan megkérdőjelezték származását. A tudományos vizsgálat jelentőségét aláhúzza, hogy első alkalommal sikerült felhasználni egy régen elhunyt történelmi személy DNS-ét egy ma is élő személlyel való családi kapcsolatának bizonyítására.

Az új vizsgálati módszert az Eske Willerslev vezetésével dolgozó kutatócsoport fejlesztette ki. Willerslev a Cambridge-i Egyetem Lundbeck Alapítvány GeoGenetikai Központjának igazgatója.

A kutatók 14 évig dolgoztak azon, hogy használható DNS-t tudjanak kinyerni az erősen megrongálódott hajból, amelyet a Smithsonian – ahol szobahőmérsékleten tárolták – 2007-ben adott vissza LaPointe-nak és nővéreinek. Willerslev felidézte, hogy egy magazinban olvasott róla, hogy LaPointe-ék visszakapták Ülő Bika hajtincsét, és ezért megkereste a férfit.

Hírdetés

A tudóst LaPointe kérte fel rá, hogy DNS-vizsgálattal igazolja a családi kapcsolatot. A Science Advances című szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a hajszálakban nagyon kevés használható DNS volt, és ezért sok idő kellett egy olyan módszer kifejlesztéséhez, ami korlátozott mennyiségű ősi DNS-t is összehasonlíthatóvá tesz egy ma élő ember DNS-ével.

Az új technika a hajból kivont genetikai töredékekben az úgynevezett autoszomális DNS vizsgálatára koncentrál. Eddig is léteztek módszerek a genetikai kapcsolat megállapítására, de azokhoz jelentős mennyiségű DNS-mintára volt szükség, vagy csak az unokákig voltak képesek kimutatni a rokonságot.

„A mi új módszerünkkel régebbi családi kapcsolatokat is meg lehet állapítani kis DNS-mennyiségek felhasználásával” – hangsúlyozta a tudós.

Ülő Bika, lakota nevén Tatanka Ijotake a sziú indián törzseket egyesítette a földjeiket elfoglaló telepesek elleni küzdelemben. 1876. június 25-én a Little Bighorn-i csatában az általa vezetett indiánok legyőzték George Armstrong Custer 7. lovasezredét. Ülő Bikának két hivatalos nyughelye is van, az egyik az észak-dakotai Fort Yatesben, a másik pedig Mobridge-ben, Dél-Dakotában.

LaPointe szerint valószínűleg nem a Fort Yates-i sírban, hanem Mobridge-ben vannak dédnagyapja maradványai. Mint mondta, DNS-vizsgálattal azonosítani lehetne a maradványokat is.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »