December 27-én oltják be az első szlovákiait a koronavírus elleni oltóanyaggal

December 27-én oltják be az első szlovákiait a koronavírus elleni oltóanyaggal

A szlovák gyógyszerfelügyelet szerint a Comirnaty vakcina klinikai tesztjei megmutatták, hogy 95 százalékkal képes csökkenteni a koronavírus tüneteit azoknál is, akik kockázatos betegnek számítanak a fertőzés szempontjából. Az oltóanyagot kétszerre adják be a pácienseknek, miközben a két oltás között 21 nap telik el.

Az Egészségügyi Minisztérium nem akarja felfedni, hogy ki lesz az első szlovákiai, aki megkapja a vírus elleni oltást, ahogy azt sem, hogy hol kerül rá sor. Pavol Jarčuška epidemiológus még múlt hét pénteken (december 18.) úgy nyilatkozott, hogy az elsők között azokat kellene beoltani, hogy a kockázatos személyek közé tartoznak és életük során sokat tettek a társadalomért.

BioNTech: az oltás nagy valószínűséggel a koronavírus erősebben fertőző változata ellen is véd

Szlovákia 18 millió vakcinára szerződött le összesen, miközben 3,3 millió főt kellene beoltani. Az első hullámban várhatóan az egészségügyi dolgozókat és a szociális szolgáltatást nyújtó otthonok alkalmazottjait olthatják be, míg a második hullámban a szociális otthonok lakóit, a 65 év felettieket és a krónikus betegségben szenvedőket vennék sorra. A harmadik hullámban azokat oltanák be, akik a lakosság nagy fertőzésveszélynek kitett rétegeibe tartoznak, a negyedikben pedig az összes többi, 18 évnél idősebb lakos kérheti beoltását.

Hírdetés

December 27-től megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását, pillanatnyilag 5500 vakcina érkezése biztos az EU-ból, de az azt követő napokban újabb szállítmányok várhatók – közölte keddi online sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón hozzátette: az oltásban a koronavírus-megbetegedetteket ellátó kórházak intenzív osztályán dolgozók élveznek elsőbbséget.

Magyarországon már 307 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra

Megismételte: a kormány minden oltóanyaggyártóval tárgyal, így Kínával és Oroszországgal is. Reméli, ha a kínai vakcinát engedélyezik, onnan is jelentős szállítmányok jöhetnek. A cél az, hogy hatékony, ellenőrzött oltóanyag álljon rendelkezésre – hangoztatta, egyúttal tudatta: a kormány eddig összesen 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Gulyás Gergely mindenkit kért, hogy ha szeretne részt venni az oltásprogramban, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezt eddig már több mint 300 ezren tették meg, a cél pedig az, hogy minél többen oltassák be magukat.

teraz.sk, MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »