Danko hallani sem akar a névváltoztatásról, Huliak javaslatát árulásnak tartja

Danko hallani sem akar a névváltoztatásról, Huliak javaslatát árulásnak tartja

Az SNS parlamenti frakciójának nevét nem fogják, és nem is lehet megváltoztatni – jelentette ki Andrej Danko, az SNS elnöke Rudolf Huliak parlamenti képviselőnek arra a kérésére reagálva, hogy a frakció nevét egészítsék ki Nemzeti Koalícióra. Danko ezt az SNS elárulásának tekinti, de reméli, nem lesz kevesebb képviselője a koalíciónak. Danko közölte, elhatárolódik Huliaktól.

Az SNS elnöke egyúttal bocsánatot kért Lucia Plaváková (PS) képviselőtől, amiért Huliak vulgáris szavakkal illette, és ugyanezt várja el Huliaktól is. Danko árulásnak tekinti azt is, hogy Huliak a Hlas-SD-t támogatta a házelnök kérdésében.

„Az SNS parlamenti frakciója nem fogja, és nem is tudja megváltoztatni a nevét, mert ezt a plénumnak kellene jóváhagynia.

Visszautasítom a zsarolást abból a pozícióból, hogy valaki azt mondja, nem elégedett. Sok mindenben más véleményen vagyok, mint Rudolf Huliak” – mondta Danko a keddi sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott, sokkolta Huliak döntése.

„Ha az ember olyan politikai riválisokkal harcol, mint például a Hlas, a Smer, vagy az ellenzék, akkor hozzászokott a politikai csatákhoz. De az árulás mindig fáj, és én ma Rudolf Huliak árulását éreztem” – mondta Danko. Úgy véli azonban, hogy nem fog kilépni a frakcióból, és emlékeztetett arra, amit Huliak mondott, hogy nem árulja el a koalíciót. „Ha valaki örülne annak, hogy a koalíciónak kevesebb képviselője lesz, ez nem így van” – tette hozzá az SNS elnöke.

Hírdetés

Danko az egyik legközelebbi munkatársának tartotta Huliakot. Szerinte a házelnök megválasztásával kapcsolatban alkut kötött a Hlas-SD-vel. Az SNS és a Hlas-SD vitatkozik a pozíción, mivel a koalíciós szerződés szerint a poszt a Hlas-SD-t illeti, de Danko is érdeklődik iránta. „A kormányban abban egyeztünk meg, hogy Peter Žiga marad a megbízott házelnök, annak a mandátumnak az alapján, hogy az emberekért végzett munkára összpontosítunk” – mondta Danko.

Az SNS elnöke pártja nevében bocsánatot kért Plavákovától a „primitív sértegetésért”. Hozzátette, már napok óta vár arra, hogy Huliak egy csokor virággal bocsánatot kér a képviselő asszonytól. „Kitartok amellett, hogy Plavákovának nem lett volna szabad szivárványos zászlóval megjelennie a parlamenti ülésteremben, nem érdekel az orientációja, engem az érdekel, hogy rend legyen az ülésteremben” – tette hozzá Danko arra a helyzetre reagálva, amikor a múlt héten kiutasította Plavákovát az ülésteremből, mert szivárványos matricák voltak a számítógépén.

Danko felelősségre vonta Huliakot. Azt mondta, nehéz munka volt egyesíteni a nemzeti erőket az SNS választási listáján. A kialakult helyzet azonban szerinte nem fogja megzavarni a konszolidációs csomag elfogadásának menetét.

„Biztos vagyok benne, hogy 79 képviselő támogatni fogja a konszolidációs csomag és az állami költségvetés elfogadását” – tette hozzá.

Huliak a parlamenten kívüli Národná koalícia/Nezávislí kandidáti párt vezetője. A frakció nevének megváltoztatására vonatkozó kérését kedden azzal indokolta, hogy ő, valamint Ivan Ševčík és Pavel Ľupták, pártja képviselői vállalják a felelősséget a tetteikért, és viselik azok következményeit, anélkül, hogy az SNS hatással lenne erre.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »