Irán kilőtt 180-200 rakétát Izraelre – ennyi volt a „nagy megtorlás”, még szóltak is előre

Irán kilőtt 180-200 rakétát Izraelre – ennyi volt a „nagy megtorlás”, még szóltak is előre

Irán megindította a beígért rakétatámadást izraeli célpontok ellen. A különböző hírforrások eddig 200, illetve 500 föld-föld rakéta indításáról tudósítottak. Érthető okok miatt a rakéták becsapódásának helyéről és az általuk okozott károkról egyelőre nem adtak hírt. Az Iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy a rakétatámadást a Hamász és a Hizbullah vezetői ellen Izrael által elkövetett gyilkos merényletek megbosszulására hajtották végre. /Frissülő cikk./

Irán eddig több mint 200, más források szerint 500 föld-föld rakétát indított Izrael középső és déli országrészei ellen. Szinte az egész országban szólnak a légvédelmi szirénák, a rádiókon, televíziókon és a közösségi médiákon keresztül felszólítják az embereket, hogy azonnal vonuljanak az óvóhelyekre. A Jiszráél Há-Jóm honlapja arról tudósít, hogy a többi között Tel-Avivban telitalálat ért egy épületet. Egyelőre a rakétaindítások még folynak, ezért részleteket sem lehet tudni arról, hogy becsapódásukkal hol és milyen kárt okoztak.

Az izraeli hírportálok közben arról tudósítanak, hogy az iráni támadás folytatódik, s Izrael-szerte egyre több sebesültje van a lakosság körében. Rakétát indítottak Jeruzsálem ellen is. Az iráni rakéták ellen az izraeli gyártású Nyíl rakétákat is bevetették.

Az Iráni Forradalmi Gárda röviddel ezelőtt bejelentette: Izrael középső országrészeit megtorlásul támadták az utóbbi időkben elkövetett izraeli merényletekért, elsősorban a Haszan Naszrallah, a Hizbulláh főtitkára, illetve Iszmáíl Hanijá, a Hamász politikai irodájának vezetője elleni gyilkos támadásért.

Az alarabiya.net emlékeztet: az USA néhány órával ezelőtt figyelmeztetett rá, hogy Irán hamarosan ballisztikus rakétákat indít izraeli célpontokra, s most ez be is következett. Washington azt is hangsúlyozta, hogy egy Izrael elleni iráni támadás Teheránra nézve súlyos következményekkel járna.

H. J. – Kuruc.info

IRAN ATTACKS ISRAEL.

Massive attack of more than 400 ballistic missiles and drones fired at Israel by Iran Sirens across Israel.

Many Jews Injured Yet.. pic.twitter.com/rHFkGrartO

— Rikza Rafi (@RikzaRafi) October 1, 2024

Breaking – Iran has launched a significant ballistic missile attack on Israel.
Israeli forces have urged civilians to seek shelter as sirens blare across major cities, including Tel Aviv. Tensions escalate rapidly, with Israeli defense forces increasing security measures in… pic.twitter.com/ssDQkzMlZm

— pi-cup-news (@picupnewsENG) October 1, 2024

Another video outside our hotel in Jerusalem showing intercepted Iranian missiles flying over the city — we’ve heard three waves of attacks so far, thuds as Israeli anti-air intercept them pic.twitter.com/I47mcPiukD

— Andrew Roth (@Andrew__Roth) October 1, 2024

Part of an Iranian missile stuck in the ground in Tel Sheva. pic.twitter.com/VOfqpVpiAr

— ILRedAlert (@ILRedAlert) October 1, 2024

Frissítések: elhagyhatják az óvóhelyeket a zsidók, újra megnyitották Izrael légterét

Máris elhagyhatják az izraeliek az óvóhelyeiket az izraeli hadsereg belügyi parancsnoksága szerint – számolt be a Haaretz című izraeli lap.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari azt is közölte, egyelőre nem észleltek további fenyegetést Iránból. Hozzátette, hogy számos rakétatalálat érte Izrael középső részét és más régiókat.

Az izraeli légiközlekedési hatóság közölte, hogy újra megnyitották Izrael légterét is a repülőgépek előtt, így a fel- és leszállások a következő órában már menetrend szerint megtörténhetnek.

A Reuters hivatalos izraeli forrásokra hivatkozva írja, hogy a két hullámban végrehajtott iráni rakétatámadás során összesen közel kétszáz rakétát lőttek ki Izraelre.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem tud sérültekről

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, egyelőre nincs tudomása arról, hogy a támadásnak lennének sérültjei.

„Ez a támadás súlyos volt, és következményei lesznek” – mondta.

Ugyanakkor a Reuters hírügynökség egy biztonsági forrása hivatkozva arról számolt be, hogy a ciszjordániai Jerikó városában egy ember meghalt és többen megsebesültek a lehulló rakétatörmelékektől.

Hírdetés

Fegyveres támadás Tel-Avivban, nyolc halott

Fegyveresek járókelőkre nyitottak tüzet kedden Tel-Aviv Jaffa kerületében kedden, az izraeli rendőrség első hivatalos közlései szerint a feltételezett terrortámadásban négyen életüket vesztették és heten megsebesültek.

A hatóságok szerint a két támadót "semlegesítették".

A televízióban is közölt megfigyelőkamerás felvételek szerint a két fegyveres egy villamosmegállóban kezdett el lövöldözni.

Eli Bin, az MDA helyi mentőszolgálat vezetője szerint legkevesebb hét ember sebesült meg két helyszínen.

Az izraeli sajtó ugyanakkor már nyolc halálos áldozatról számolt be.

A merénylet Irán Izrael ellen indított tömeges rakétacsapásával nagyjából egy időben történt.

Irán az Izrael elleni rakétatámadásról: törvényes, racionális és legitim válasz

Irán törvényes, racionális és legitim válasza a cionista rezsim terrorcselekményeire – amelyek iráni állampolgárok és érdekek elleni támadással és az Iráni Iszlám Köztársaság nemzeti szuverenitásának megsértésével jártak – megfelelően végrehajtásra került – közölte Irán ENSZ-képviselete a közösségi médiában, jelezve, hogy a tervezett csapássorozat véget is ért.

Teherán szerint az Izrael elleni rakétatámadás befejeződött, és óva intette az izraeli kormányt az esetleges megtorlástól.

Természetesen Amerika is besegített

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Irán 180 rakétát lőtt ki Izraelre.

A támadás előrejelzésében és elhárításában Joe Biden utasítására amerikai erők is részt vettek.

A rakéták egy részét az izraeli légvédelem már Szíria felett megsemmisítette.

Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza "még pusztítóbb lesz".

"Amennyiben a cionista rezsim válaszolni merne, vagy további rosszindulatú cselekményeket követne el, az pusztító választ vonna maga után. A régió államainak és a cionisták támogatóinak azt tanácsoljuk, hogy hagyják magára a rezsimet" – tette hozzá.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője adta az utasítást a rakétacsapásra. Hozzáfűzte, hogy Irán teljességgel felkészült az esetleges válaszcsapásra.

Az iráni illetékes szerint Hamenei biztonságos helyen tartózkodik, mióta Izrael a múlt héten végzett a Hezbollah vezetőjével Bejrútban.

Több ballisztikus rakétával és drónok nélkül támadhatott Irán

Míg áprilisban drónok és robotrepülők kísérték az Irán által kilőtt ballisztikus rakétákat, addig az októberi támadás főleg ballisztikus rakétákból állhatott. A Times of Israel szerint 180 ilyen rakétát lőttek ki (bár ez a szám valószínűleg nem végleges), ami több lenne, mint az áprilisban észlelt 120.

Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy más hadieszközöket is bevetett volna Irán a támadás során.

Reuters: előre szóltak Oroszországnak és Amerikának a támadásról

Teherán tájékoztatta Oroszországot a rakétatámadás előtt, mondta egy magas rangú iráni tisztviselő a Reutersnek. A tisztviselő hozzátette, nem sokkal a támadás előtt Irán diplomáciai csatornákon keresztül az Egyesült Államokat is figyelmeztette.

Jordánia is besegített az elhárításba

Jordánia közölte, hogy légiereje és légvédelmi rendszerei több drónt és rakétát is leszedtek. Izrael keleti szomszédja már az áprilisi iráni csapás idején is besegített az elhárításba. Korábban az Egyesült Államok is bejelentette, hogy részt vesz az iráni csapásmérő eszközök megsemmisítésében.

Az izraeli mentőszolgálat sem tud súlyos sérültekről

Megerősítve az izrael hadsereg korábbi közleményét, az izraeli mentőszolgálat szerint ők sem tudnak súlyos sérültekről az iráni rakétatámadást követően, írja a BBC. A mentőszolgálat szóvivője hozzátette, két könnyebb sérültről érkezett bejelentés, akiket repeszek találtak el.

(MTI – 24 – Reuters – Telex nyomán)

Korábban írtuk:

Ahmadinezsád: annyira beépültek a zsidók az iráni hírszerzésbe, hogy még az Izrael-ellenes egység vezetője is ügynök volt

Amerika szerint Irán nagyszabású ballisztikus rakétatámadásra készül Izrael ellen


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »