Folytatódik a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

Tizenhárom epizóddal folytatódik a Magyar népmesék rajzfilmsorozat; az új részek várhatóan 2025-re készülnek el – közölte a Kecskemétfilm Kft. az MTI-vel kedden.

A tizenhárom új epizód kiválasztását Jankovics Marcell és Mikulás Ferenc kezdte, később bekapcsolódott a munkába Tóth Gábor néprajzkutató is. Az időközben elhunyt Jankovics Marcell helyére Csákovics Lajos lépett, aki a Toldi-sorozatban társrendezőként dolgozott együtt Jankovics Marcellal. A sorozatrendező további forgatókönyvírókat, rendezőket vont be a munkába, így az új epizódokban közreműködik még Bogyó Péter, Király Krisztián és Maticska Zsolt is.

A forgatókönyvek mellett elkészültek a hangfelvételek is számos színművész közreműködésével. A munkát a Nemzeti Filmintézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Az új Magyar népmesékkel várhatóan 2025-ben találkozhatnak a nézők a televízióban.

Hírdetés

Csákovics Lajos elmondta: a készülő részekkel visszatérnek az első két-három évad egyszerűbb stílusához, mert később egyre díszesebb lett a látvány. Ezúttal némileg puritánabb látványvilágra törekedtek, „de hangulatában mindenképpen hozni fogja azt a klasszikust, ami miatt mindenki szereti a Magyar népmesék sorozatot” – fogalmazott.

A 2020 októberében hungarikummá nyilvánított Magyar népmesék rajzfilmsorozat összesen 100 epizódja a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült 1976 és 2011 között. A filmsorozat ötletadója és producere Mikulás Ferenc volt, a vizuális koncepciót Jankovics Marcell alkotta meg.

A változatosság érdekében számos alkotó vett részt a munkában, a sorozat vezető rendezői Jankovics Marcell mellett Horváth Mária és Nagy Lajos voltak. A zenei aláfestést – népdalok felhasználásával – a Kaláka együttes teremtette meg. A történetek népi mesemondók és neves színészek hangján szólaltak meg, de leginkább Szabó Gyula orgánuma fonódott össze a Magyar népmesékkel.

Mint írják, a sorozaton generációk nőttek fel, „nemcsak értéket mentett, de korszerű formában közvetíti a magyar kultúrát Magyarországon és külföldön”. Szeptemberben népmese-vetítéseket szerveztek a partiumi Nagyváradon és Margittán, Túrkevén, Mikepércsen és a Hungarikumok Napja alkalmából a Magyar Vadászati Múzeumban, kiállítás nyitottak a sorozat képeiből Berettyóújfaluban és Mesés kompetenciák címmel kurzust szerveztek a kecskeméti Neumann János Egyetemen.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »