Közel 200 rakétát lőtt ki Irán Izraelre – meglódult az olajár az eszkaláció veszélye miatt

Közel 200 rakétát lőtt ki Irán Izraelre – meglódult az olajár az eszkaláció veszélye miatt

A Bloomberg hírügynökség közlése szerint még csak bejelentették, hogy Irán ballisztikus rakétákat lő ki Izraelre, az olaj nemzetközi ára azonnal 4 százalékot ugrott. Az arany (mint biztonságos befektetési alternatíva) árfolyama szintén kilőtt

A West Texas kőolaj hordója a tegnapihoz képest 4,84 százalékkal 63,84 euróra drágult arra a hírre, hogy eszkalálódott és kiszélesedett az közel-keleti konfliktus.

Izrael hétfőn támadást indított a Hizballáh terrorszervezet ellen, amelynek részeként bombázni kezdte Libanon területét. A libanoni hadsereg nem sokkal később kivonult az ország déli területeiről. Egyelőre nem világos, hogy ténylegesen van-e szárazföldi hadművelet folyamatban Libanon területén, egymásnak ellentmondó hírek érkeztek.

Hírdetés

Aztán kedden este az Irán proxijának tekinthető Hizvalláh elleni támadásokra hivatkozva Teherán 300 drón és ballisztikus rakéta kilövését jelentette be, ami az esti órákban érte el Izrael területét. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy Irán ezen lépése kiterjedt regionális háborúvá eszkalálhatja a helyzetet. Kora este megszólaltak a szirénák Izraelben, este nyolc után azonban már elmúlt a veszély. Az izraeliek 200 rakétáról számoltak be.

A Közel-Keleten pattanásig feszült a helyzet, ha tényleg regionális háború törne ki az a világ olajellátását és LNG ellátását súlyosan veszélyeztetné. Ezt már elkezdte beárazni a piac. A kérdés az, hogy Izrael hogyan kezeli Irán támadását. Ha Irán csak saját híveinek akarta megmutatni, hogy nem hagyja reakció nélkül a szövetségesei elleni támadásokat, és Izrael ezt az illúziót meghagyja Teheránnak, akkor az eszkalációs veszély mérséklődik.

Ha Izrael viszontválaszt ad, annak következményei beláthatatlanok lennének.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »