Lassan eldől, ki dönt az akkumulátortemetők helyszínéről

Lassan eldől, ki dönt az akkumulátortemetők helyszínéről

Miniszteri rendeletben fogják kijelölni az akkugyárak helyszínét; sok minden más mellett erről szól az az úgynevezett salátatörvény – tehát több különböző módosítást tartalmazó előterjesztés -, amelyet kedden tárgyalt meg az Országgyűlés. Az MNB is téma volt a parlamentben.

Új hatáskört kap a Magyar Nemzeti Bank – ismertette expozéjában Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

„A Magyar Nemzeti Bank a jövőben a pénzügyi felügyeletek európai rendszerébe betöltött tagsága okán ellátja a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni hatóság hatásköréből eredő rá háruló feladatokat” – fogalmazott.

Egy másik változtatás újabb ingatlantípus esetében teszi lehetővé a lakáscélú megtakarítás felhasználását – tette hozzá a miniszterhelyettes.

„A jövőben lakótelek, lakás, családi ház vagy tanyai lakóingatlan mellett üdülő vonatkozásában is lehet előtakarékossági szerződést kötni, ezzel segítve a lakosság rekreációját és az üdülőövezetek fejlesztését.”

A tavalyi sikeres lakásbiztosítási kampány szabályait úgy pontosítják, hogy a felmondási lehetőséggel nemcsak évfordulókor, hanem minden év április 30-ával is élhetnek az ügyfelek.

Hírdetés

Átalakítják az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezetőjére vonatkozó rendelkezéseket is. A munkáltatói jogok az igazgatóságtól a tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek.

Egy másik módosítás alapján az akkumulátor-újrafeldolgozó üzemek helyszínét az iparügyekért felelős miniszter jelölheti ki – hangzott el az államtitkári beszámolóban.

„Elengedhetetlen, hogy a hulladékká vált gépjármű- és ipari akkumulátorok feldolgozása olyan helyszíneken történjen Magyarországon, ahol ez a tevékenység biztonságosan, a lakosságra és a környezetre nézve kockázatmentesen folytathatók legyen.”

A Fidesz vezérszónoka, Szeberényi Gyula kiemelte, hogy a jegybank a kriptoeszköz-szolgáltatókat is felügyelni fogja.

A KDNP-s Vejkey Imre szerint a lakáspénztárakról szóló törvény módosítása bővítheti az előtakarékoskodók körét.

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel javasolta, hogy állítsák vissza az előtakarékosság állami támogatását. A Mi Hazánk vezérszónoka, Apáti István az akkumulátorgyárak létesítése ellen érvelt, leginkább azzal, hogy az elektromobilitás nem terjed annyira gyors tempóban, mint jósolták.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt ugyanezt az álláspontot képviseli, csak ő az akkugyárak környezetvédelmi kockázataira hivatkozott.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »