Cseh rendőrök szlovák területre „fuvarozták” az illegális határátlépőket

Cseh rendőrök szlovák területre „fuvarozták” az illegális határátlépőket

A cseh rendőrök a cseh–szlovák határt átlépve szlovák területen tették ki az illegális határátlépőket, közölte Hamran István országos rendőrfőkapitány az Aktuality.sk-val. „Összeszedik a migránsokat és a határra szállítják őket. Olyan esetről is tudomásunk van, amikor a határt átlépve attól 200 méterre tették ki a migránsokat szlovák területen. Ez tulajdonképpen embercsempészet a cseh rendőrség részéről“ – fejtette ki Hamran.

Hozzátette, hogy az ügyben vizsgálat folyik. „El tudják képzelni, hogy én, Hamran István, szlovák rendőrfőkapitány elrendelném a migránsok Magyarország területére történő szállítását? A magyarok azonnal felbontanák a readmissziós egyezményt, vagyis az illegális migránsok azon országba történő visszafogadásáról szóló megállapodást, mely ország határának átlépésével a schengeni övezetbe hatoltak és az ügyből komoly nemzetközi bonyodalom származna. S mindez megtörtént velünk a cseh határon“ – folytatta.

Az Aktuality.sk az ügyben a cseh országos rendőrfőkapitány álláspontjára is kíváncsi volt, aki elismerte, hogy ez tényleg megtörtént, de a történteket egyedi esetnek és az eljáró rendőrök hibájának nevezte. A csehek több mint egy hónapja az ellenőrzések megújítása mellett döntöttek a cseh–szlovák határon az illegális migráció korlátozása érdekében, aminek következtében a Csehországba irányuló forgalom naponta több kilométeren torlódik.

„Tekintettel arra a tényre, hogy ez a csoport bizonyíthatóan Szlovákiából jutott Csehország területére, a dél-morvaországi rendőrség értesítette a szlovák kollégákat a migránsok átadásának szándékáról a visszafogadási egyezmény értelmében, melyre még aznap 21 órakor a Hodonín és Holics közötti határátkelőn került volna sor“ – közölte a cseh rendőrség szóvivője, Jozef Bocán. Állítása szerint a szlovák rendőrség megtagadta a migránsok visszafogadását, ezért a morva rendőrök úgy döntöttek, hamarabb szállítják a migránsokat a határra, ahová este fél hét körül érkeztek.

„Ezt követően követtek el egy, végeredményben jelentéktelen hibát a rendőrök, amikor a gépjárművel áthajtottak a Morva folyót átszelő hídon, melynek közepén húzódik az országhatár, s így szlovák területre jutva szabadon engedték a kilenc személyt, ismételten figyelmeztetve őket, hogy nem léphetnek Csehország területére, majd visszatértek a cseh térfélre“ – vázolta a történteteket a cseh rendőrségi szóvivő.

Hírdetés

Ezt azzal indokolták, hogy a migránsok biztonsága érdekében tették, s hogy ez egyedi eset volt, folytatta Bocán. Egyúttal közölte, hogy amennyiben a szlovák fél nem akceptálja a migránsok visszafogadási egyezményét, a jövőben is hasonlóképpen járnak el. „Részünkről elfogadhatatlannak tartjuk a visszafogadási egyezmény megkerülését, miközben arról, hogy kitartunk annak teljesítése mellett, az elmúlt napokban és hetekben többször tájékoztattuk a szlovák felet.“

Hamran szerint azonban irányelv szabályozza a migránsoknak abba az országba való visszafogadását, ahonnan érkeztek, „ami nem úgy történik, hogy kikényszerítik az átadást, hanem hogy mi önként átvesszük őket“. A jelenlegi helyzetről szólva elmondta, hogy a cseh területen feltartóztatott migránsokat átkísérik Szlovákiába. Szerinte sok esetben nem is olyanokról van szó, akik Szlovákián át jutottak Csehországba.

Hamran bírája Csehországot a határellenőrzések bevezetése miatt, melyet néhány héttel ezelőtt Ausztria is foganatosított. „Ez egy rendkívüli intézkedés, melyhez csak végső esetben szabadna folyamodni. A schengeni határokról szóló kódex érzelmében a megnövekedett migráció nem jelent olyan biztonsági kockázatot, mely indokolná a határok lezárását. Schengen az Európai Unió vívmánya, ennek a szabályait hágják át“ – nehezményezte.

Emlékeztetett rá, hogy az úgynevezett balkáni útvonalon haladva naponta átlagosan 1700 migráns jut át a magyar határon, ahonnan Szlovákia irányába tartanak. A helyzettel foglalkozni kíván a cseh, magyar és osztrák rendőrfőkapitányokkal rendezett találkozón. Kitért arra is, hogy ha fel is tartóztatják az illegális határátlépőket, többségüket el kell engedniük, mert zömmel szíriaiak, akik a nemzetközi egyezmény szerint nem küldhetők vissza Szíriába. Csak átadhatjuk őket, „de a magyarok nem fogadják, nekik megvan a maguk problémája“.

Mindazokat, akiket Magyarországon feltartóztatunk, a magyarok visszaküldhetik Szerbiába“ – hangsúlyozta Hamran, hozzátéve, ezért küld a szlovák rendőrség is erősítést Magyarországra.

(NZS/Felvidék.ma/Aktuality.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »