„Célpontjaink lesztek” – ezt üzenték 2005-ben a londoni merénylők

„Célpontjaink lesztek” – ezt üzenték 2005-ben a londoni merénylők

16 évvel ezelőtt megrázta a világot a londoni terrortámadás. A július 7-i „7/7” néven is ismert merényletsorozatban 56 ember meghalt és több száz ember sérült meg.

2005. július 7-én összehangolt terrortámadást hajtottak végre a Londonban. Az öngyilkos merénylők a reggeli csúcsforgalom idején 3 metrókocsiban és egy buszon hajtották végre a robbantásokat. Reggel 8:50-kor 50 másodperces eltérésekkel három bombát robbantottak a metrókon, majd egy emeletes buszon 9:47-kor.

 

Leszakadt tetejű emeletes autóbusz roncsa Londonban 2005. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Lindsey Parnaby)

A robbanás ereje feltépte a jármű födémjét az emeleten, és letarolta a busz hátulját. Szemtanúk a robbanáskor egy fél buszt láttak a levegőbe emelkedni. A detonáció a British Medical Association (Brit Orvosi Egyesület) székháza közelében történt, amely az Upper Woburn Place-en található, így sok orvos tudott a sebesültek segítségére sietni és megkezdeni az azonnali ellátást.

A robbanásokat a jelek szerint házi készítésű szerves, peroxid-alapú pokolgépekkel okozták, amelyeket az elkövetők hátizsákba csomagoltak, és majdnem biztosan saját maguk hozták működésbe.

Kormos arcú nő áll a Royal London kórház előtt London Whitechapel kerületében 2005. július 7-én (Fotó: MTI/EPA/Fernando Manoso)

A három pakisztáni és egy jamaicai származású brit állampolgársággal bíró elkövetőt azonosították:

Az elkövetők nem szerepeltek a hatóságok nyilvántartásában, bár Mohammad Sidique Khant az MI5 átvizsgálta, aki azt vallotta, hogy nem jelent fenyegetést az ország számára, így őrizetbe végül nem vették. Tettüket a brit csapatok iraki háborúban való részvétele elleni tiltakozás motiválta.

Hírdetés

A brit kormány álláspontja szerint a merénylők nem álltak kapcsolatban terrorszervezettel, de ennek ellentmond, hogy a támadás után néhány héttel, 2005. szeptember 1-jén az Al Jazeera televízió közvetítette Mohammad Sidique Khan üzenetét, melyben Ayman al-Zawahiri, az Al-Káida ismert tagja is megszólalt, ezzel próbálva tudatosítani a közvetlen kapcsolatot a terrorszervezet és Khan között.

A videóüzenetet is al-Zawahiri szerkesztette, ezért a brit kormány nem tekintette azt hitelesnek. Khan üzenetében úgy fogalmazott, hogy „háborúban állunk és mi pedig harcosok vagyunk.

Most rajtatok a sor, hogy megízleljétek a helyzet súlyosságát.”

„Én és több ezer hozzám hasonló ember lemondunk mindenről, amiben hiszünk. Indítékunk és motivációnk nem kézzel fogható kényelmi tényezőkből erednek, mint amit ez a világ biztosít. Vallásunk az iszlám, amely nem más, mint feltétlen hűség az egy, igaz Istennek és az utolsó hírvivő próféta nyomának követése” – áll a videóüzenetben. Khan szerint a brit emberek is felelősek a közel-keleti helyzetért, ezért hozzájuk szólva úgy fogalmazott: „Célpontjaink lesztek.”

2006. július 6-án az Al-Jazeera televízió egy másik merénylő, Shehzad Tanweer videóüzenetét közvetítette, amelyet úgy vágtak össze, hogy tartalmazta Ayman al-Zawahiri, az al-Káida tagjának megjegyzéseit. Tanweer üzenete:„Amit megtapasztaltatok, az mindössze a kezdete egy sor támadásnak, amelyek eztán következnek és egyre pusztítóbbak lesznek egészen addig, amíg kivonjátok csapataitokat Afganisztánból és Irakból. És amíg felhagytok Amerika és Izrael pénzügyi támogatásával.”

Tanweer nézőpontja szerint Nagy Britannia nem-muszlim lakossága megérdemli az ilyesfajta támadásokat, hiszen megszavazták a kormányukat, amely sanyargatja anyáikat, gyermekeiket, testvéreiket Palesztinában, Afganisztánban, Irakban és Csecsenföldön.

A merényletben 52 (a merénylőkkel együtt 56) ember vesztette életét, hétszázan megsebesültek, ebből körülbelül százan szorultak egy napnál hosszabb ideig tartó kórházi ellátásra.

A robbantás az első öngyilkos merénylők által elkövetett terrortámadás volt Nyugat-Európában.

A merénylet eltervezettségét az is mutatja, hogy a robbantásokat olyan helyszíneken végezték, ahol adott pillanatban az ellentétes irányba közlekedő vonatok épp elhaladtak egymás mellett, így a detonáció egyszerre két-két szerelvényt érintett.

Az al-Káida magára vállalta a robbantásokat. Ugyanakkor a brit kormány hivatalos közleménye szerint az elkövetők nem álltak közvetlen kapcsolatban az említett iszlám szervezettel.

Rendorök biztosítják a helyszínt a Stockwell metróállomás épülete elott 2005. július 22-én (Fotó: MTI/EPA/Daniel Deme)

Két héttel később, 2005. július 21-én egy második robbantás sorozatra került sor a Londoni metrórendszerben, és egy buszon. Mind a négy pokolgép detonátora aktiválódott, azonban egyik bomba főtöltete sem robbant fel. Áldozatok nem voltak, egyetlen emberről szólnak jelentések abban az időpontban, aki történetesen asztmában szenvedett és rohama volt. A gyanúsított elkövetők elmenekültek a helyszínekről, azonban később mindannyiukat elkapták és letartóztatták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »