Čaputová: Nincs más alternatívája a védelemnek, mint a NATO

Čaputová: Nincs más alternatívája a védelemnek, mint a NATO

A biztonsága szempontjából a lehető legjobb döntést hozta meg Szlovákia két évtizeddel ezelőtt – mondta nyitóbeszédében Zuzana Čaputová köztársasági elnök azon a szerdai ünnepségen, amelyet Szlovákia NATO-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából rendeztek a pozsonyi Prímás palotában. Fontosnak nevezte, hogy Szlovákia továbbra sem csak papíron, hanem a gyakorlatban is igazi barát és szövetséges.

Az államfő Szlovákia és lakossága biztonsága szempontjából kulcskérdésének nevezte a NATO-tagságot.

„A NATO mi vagyunk, és a NATO-nak köszönhetően ma biztonságban élünk. Nincs más alternatíva, amely ma úgy védene bennünket, ahogyan ez a szövetség, amely valóban az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján működik”

fogalmazott Čaputová, aki egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták Szlovákia taggá válását, és akik egész szakmai életükben Szlovákia biztonságáért dolgoztak.

Az államfő úgy látja, elveszőben van a pártok fölött álló konszenzus a szlovák kül- és biztonságpolitikában. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna lerohanása háborút hozott Európába, mivel az orosz politikai vezetés úgy döntött, valóra váltja azt a tervét, hogy újra befolyási övezetekre osztja fel a kontinenst.

„És ebben a – véleményem szerint az ország 1993-as megalakulása óta legsúlyosabb helyzetben – Szlovákiában nincs konszenzus arról, hogy valójában hová is tartozunk”

mondta.

Hírdetés

Ennek okait a félretájékoztatásban, a propagandában, és abban látja, amilyen szinten zajlik a politikai kommunikáció a NATO-ról. Véleménye szerint nem hagyható figyelmen kívül, hogy az érintett politikai pártok egy része belpolitikai csatározásokra kezdte kihasználni a NATO témáját.

„A szövetség valós vagy vélt hibáit nem úgy tüntetik fel, mint olyasmit, amit a jövőben el kell kerülni, vagy amiből tanulni kell, hanem az ellenfelek lépésienek megbocsátására használják ki őket. És nemcsak a politikai szélsőségesek, hanem a jelenlegi kormányban ülők egy részének retorikája is lassan nagyobb ellenséggé teszi legfontosabb szövetségesünket, az Amerikai Egyesült Államokat, mint egy olyan országot, amely megszállta a szomszédunkat, és Szlovákiát is az ellenségek listájára sorolta”

jegyezte meg az államfő.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy erőfeszítéseket kell tenni a NATO-tagság támogatásának erősítésére.

„1999-ben, amikor a csatlakozási folyamatok újraindultak, a lakosság 28 százaléka támogatta a szövetséghez való csatlakozást. Ez az arány 2004 májusában már elérte az 52 százalékot. A változás az összes politikai párt együttműködésének is köszönhetően állat be, amelyeknek valóban fontos volt Szlovákia”

mondta Čaputová, és hozzátette, ezek az erőfeszítések akkor egyesítették a bal- és jobboldali politikusokat is.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »