Čaputová az ukrajnai háborús bűnöket vizsgáló szakértőket fogadta

Čaputová az ukrajnai háborús bűnöket vizsgáló szakértőket fogadta

Zuzana Čaputová államfő csütörtök délután az elnöki palotában fogadta azokat az Ukrajnából hazatérő szlovák szakértőket, akik a feltételezett háborús és emberiség elleni bűncselekmények dokumentálásában segédkeztek.

„Ez volt az első ilyen jellegű küldetés a Szlovák Köztársaság újkori történetében. Franciaország után mi voltunk a második ország, amelyik segített Ukrajnának feltérképezni az ott történt és jelenleg is zajló bűncselekményeket“

– hangsúlyozta Čaputová.

 

Hírdetés

A csapat mind a nyolc tagja együttműködött.  „Azon dolgoztunk, hogy mindent rögzítsünk, ami látható. A holttestek mellett lévő tárgyaktól az erőszakra utaló jelekig“ – magyarázta Norbert Moravanský halottkém, hozzátéve, hogy az ukrán főügyészségnek 72 esetleírást adtak át.

 „Amit mi standardként állítottunk fel, azt az ukrán fél is elsajátította, ők ugyanis addig csak a mintavételre támaszkodtak“

– mondta Radoslav Beňuš antropológus. A helyzetet Kijev térségében és Csernyihivben térképezték fel. „Voltak ott olyan falvak, amelyeknek a 80 százaléka tönkre volt téve“ – tette hozzá.

Zuzana Čaputová államfő azt követően ajánlotta fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a segítséget, miután nyilvánosságra hozták a Bucsában és más ukrajnai városokban készült megrázó felvételeket. A szlovák kormány még április 20-án hagyta jóvá rendőrségi szakemberek, valamint igazságügyi orvosszakértők kiküldését, amely szükség szerint, az ukrán fél kérésére történik.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »