Brüsszel azzal számol, hogy 6-8 éven belül Európa háborút fog vívni Oroszországgal

Brüsszel azzal számol, hogy 6-8 éven belül Európa háborút fog vívni Oroszországgal

Már 6-8 éven belül háború törhet ki Európa és Oroszország között, ezért az egységes blokknak fel kell készülnie a katonai konfliktusra – jelentette ki Andrius Kubilius, az Európai Bizottság leendő védelmi biztosa.

mondta Kubilius. Hozzátette, hogy az Uniónak növelnie kell fegyver és lőszergyártási képességét és tartalékokat kell képeznie az esetleges háború esetére. A költségeket Kubilius kötvénykibocsátásból fedezné.

Amit a sorok között észre kell venni

A 67 éves Kubilius nyilatkozata legfeljebb önbeteljesítő jóslat lehet, ráadásul politikai jelentősége van, méghozzá egyszerre több is.

Hírdetés

Az egyik, hogy Kubilius uniós biztosi posztjának nincs valódi súlya, de az ilyen, háborút jósoló narratívával növelhető a Kubilius keze alatt átáramló uniós milliárdok mennyisége. Így a nyilatkozat inkább saját jelentőségének és pénzcsapjainak mesterséges növelésére irányul.

Nem véletlenül került be a nyilatkozatba, hogy uniós, közös kölcsönfelvételből akarja finanszírozni a kiadásokat. Az EU tagállamai nem akarnak közös beszerzéseket, mert azok már többször megbuktak: először a közös vakcinabeszerzésnél, legutóbb a közös cseh kezdeményezésű lőszerbeszerzésnél.

Ugyanakkor a háború legnagyobb támogatója az a pénzügyi elit, akinek mind maga a háború, mind az Oroszország gyengüléséből adódó lehetőség Közép-Ázsia meghódítására nagy nyereséggel kecsegtet. Mivel a brüsszeli elit nagy része alaposan be van csatornázva a pénzügyi elithez, egy közös hitelfelvétel újabb lehetősége nagy erőket mozgat meg. Röviden, erre a háborúra hivatkozva nem csak a fegyvervásárlásokat, de Európa eladósítását és rajta keresztül a tagállamok szuverenitásának lebontását is fel lehetne gyorsítani.

Végül pedig ne feledjük, hogy Kubilius litván politikus, Litvánia pedig egyike a balti országoknak, amelyek nem csak megrögzötten oroszellenesek, de nyíltan vallják, hogy most kell háborúzni az oroszokkal, hogy egyszer s mindenkorra megszabaduljanak az Oroszországban látott veszélytől.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »