Blinken már úgy látja, megsemmisítés helyett csak még jobban megerősíti Izrael a Hamászt

Blinken már úgy látja, megsemmisítés helyett csak még jobban megerősíti Izrael a Hamászt

"Káoszhoz és zűrzavarhoz" vezetne az izraeli hadsereg (IDF) Rafah elleni átfogó offenzívája – jelentette ki vasárnap az amerikai külügyminiszter, kiemelve, hogy egy ilyen művelet nem semmisítené meg a Gázai övezetet irányító Hamászt sem.

Antony Blinken az NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában figyelmeztetett: az IDF Rafahra vonatkozó tervei – bár "az elején sikert hozhatnak" – rendkívül súlyos csapást mérnének a Gázai övezet déli részén lévő városban élő civilekre, a művelet nyomán kialakuló káosz pedig akár a Hamász megerősödésével is járhat.

"Láthattuk, amint a Hamász visszatért azokba a zónákba, amelyeket Izrael felszabadított, még Hán-Júniszba is" – szögezte le a tárcavezető.

Mint mondta, míg Washington hetek óta egyeztet több arab országgal annak érdekében, hogy hiteles terveket készítsen a Gázai övezet biztonságáról, kormányázásról és újjáépítéséről, Izrael részéről egyelőre nem láttak ilyen jellegű terveket, melyeket azonban továbbra is várnak.

Hírdetés

A civil lakosságot – elsősorban a nőket és gyerekeket – érintő károkkal, illetve a különböző fegyverek bevetésével kapcsolatban Blinken elmondta: "észszerű kijelenteni, hogy bizonyos esetekben Izrael nem a nemzetközi humanitárius joggal megegyezően járt el".

Az Egyesült Államok az utóbbi hetekben többször aggodalmát fejezte ki a Rafah elleni izraeli offenzíva miatt, és még bizonyos fegyvertípusok izraeli exportjának tilalmát is kilátásba helyezte, amennyiben az izraeli hadsereg (IDF) nem hagy fel a műveletre vonatkozó terveivel.

Blinken vasárnap az izraeli kollégájával, Joáv Galanttal is egyeztetett, akinek szintén kétségeit fejezte ki egy esetleges rafahi átfogó művelettel kapcsolatban – közölték amerikai hivatalos források.

"A külügyminiszter a (rafahi) civilek, illetve a városban működő segélymunkások védelme fontosságát hangoztatta, és sürgette izraeli hivatali partnerét, tegyék lehetővé a humanitárius segélyek Gázába juttatását" – közölte a megbeszéléssel kapcsolatban Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »