Befejezték a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának állagmegőrzési munkálatait

Befejezték a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának állagmegőrzési munkálatait

Befejeződtek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben leomlott diákotthonának állagmegőrzését és biztonságossá tételét célzó munkálatok – írta március 14-én az MTI, a Hargita megyei prefektúra és az Agerpres hírügynökség tájékoztatása alapján.

A székelyföldi megye kormányhivatalának közleménye arra is kitért, hogy a tanintézetben a jövő héten elkezdődik a román oktatási minisztérium által elrendelt általános ellenőrzés.

A Hargita megyei prefektúra a decemberi baleset körülményeit vizsgáló, valamint a helyreállítást felügyelő bizottság legutóbbi üléséről számolt be. A testület tagjaként az építészeti felügyelőség közölte: befejeződtek az épület állagmegőrzését és biztonságossá tételét célzó munkálatok. A kormányintézmény azt is tudatta, hogy Gálfi Árpád polgármester megóvta a bíróságon a 10 ezer lejes (780 ezer forint) bírságról szóló jegyzőkönyvet, melyet az építési engedély kiadása miatt róttak ki fejenként az elöljáróra, a polgármesteri hivatal főjegyzőjére és főépítészére. A hírügynökség felidézi: Venczel Attila főjegyző korábban kérdésükre úgy nyilatkozott, hogy a polgármesteri hivatal csak külső munkálatokra adott ki építési engedélyt.

„A Hargita megyei prefektúra az építészeti felügyelőség jelentése alapján kérte a közigazgatási bíróságon az építési engedély törvénytelen voltának az elismerését és annak érvénytelenítését” – idézte a közleményt az Agerpres.

Hírdetés

A diákotthon épületének felújításához új építési engedélyre lesz szükség, melyet a műszaki szakvélemény és műszaki helyreállítási terv alapján állítanak ki. A prefektúra szerint a székelyudvarhelyi eset nyomán a Hargita megyei polgármesteri hivataloknak tájékoztatót küldtek, melyben tudatják, hogyan kell eljárniuk hasonló építkezések esetén.

Lukácsi Katalin, a Tamási Áron Gimnázium szóvivője a napokban a Hargita Népe napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a továbbiakban az épület tulajdonosától, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségtől függ, hogy feljavítják vagy újjáépítik az épületet.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada dőlt össze december 18-án, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú a helyszínen életét vesztette, és az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány egyike is súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban pár héttel a tragédia után elhunyt. Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »