Az ünnepi hétvégén is be kell tartani az óvintézkedéseket

Az ünnepi hétvégén is be kell tartani az óvintézkedéseket

Azt kérik a szakértők, hogy az ünnepi hétvégén is mindenki tartsa be a korlátozásokat és az óvintézkedéseket. Jó lenne például szombaton elkerülni a rohamot a piacokon és az élelmiszer-boltokban. Szabadba, a friss levegőre továbbra is ki lehet menni, nem tiltja semmi a kirándulást, sportolást, de érdemes olyan helyet választani, ahol nincs tömeg. Természetesen az éjszakai kijárási tilalom továbbra is érvényben van, tehát legkésőbb este nyolcra haza kell érni.

Vannak, akik kertészkedéssel, mások sétával töltik majd a háromnapos hétvégét. Aki friss levegőre vágyik, azokat várják az arborétumok. Zircen például 20 hektárnyi területen.

Napsütésben egy kis D-vitamint gyűjteni, meg maga a természet a stresszoldásra szerintem a lehető legjobb. Az örökzöldek folyamatosan zöldet kínálnak, de most már virágzik a mogyoró, kezd minden életre kelni” – mondta Szalay Jánosné, a Zirci Ciszterci Arborétum vezetője.

 

Az óvatosságra most is szükség van

De az óvatosságra és a védekezési szabályok betartására most is szükség van, mert a járványügyi adatok meredeken emelkednek – mondta az M1-nek az országos tisztifőorvos. Müller Cecília azt kérte: mindenki törekedjen arra, hogy magát és másokat is megvédjen.

„Ez azt jelenti, hogy azoknak a higiéniés szabályoknak, amelyeket bevezettünk és jelenleg is érvényesek maradéktalanul adjunk helyt és tartsuk be őket. Tudjuk jól, hogy a maszk viselés kötelező minden közterületen, mindenhol, nagyon fontos, hiszen tudjuk, azt, hogy a vírus jelenleg terjedő variánsai rendkívül fertőzőképesek” – hangsúlyozta Müller Cecília, országos tiszti főorvos.

A hosszú hétvége utolsó napjára esik majd március 15-e, nemzeti ünnepünk. Több iskolában éppen ezért történelmi műsorokat közvetítettek online a diákoknak. Így volt ez Szolnokon is, ahol a Szigligeti Színház „Mindenünk e zászló” című előadását vetítették le a tanulóknak.

Hírdetés

Rendhagyó megemlékezések lesznek idén is

A koronavírus járvány miatt nemcsak az iskolákban, hanem országszerte rendhagyó módon emlékeznek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kezdetéről. A Damjanich János múzeumban szűk körben koszorúzták meg az intézmény névadóját ábrázoló domborművet. Az ünnepi programokat pedig online tartják meg.

„Próbáltunk egy jól kezelhető terepasztal mellett egy történész segítségével a szolnoki eseményekről, és kifejezetten a ’49 március 15-i csatáról egy élvezetes és közérthető előadást tartani” – közölte Dr. Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója.

A Fiumei Úti Sírkertben is elmaradnak a közös megemlékezések és séták. De bárki leróhatja tiszteletét a hősök előtt. Akár Forinyák Géza a magyar nemzeti függetlenség mártírjának megújult síremlékénél.

„A megemlékezések elmaradnak, de mindenki egy szál virággal vagy egy mécsessel leróhatja kegyeletét a megújult, felújított sír előtt” – mondta Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

Tilos rendezvényeket tartani

A járvány miatt a nemzeti ünnepen idén tilos rendezvényeket tartani. Erre hívta fel a figyelmet az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert azt mondta: március 15-ére a közösségi oldalakon több magánszemély is gyülekezésre hívja az embereket. Úgy fogalmazott: a gyülekezés nem csak az egészséget veszélyezteti, hanem tilos is.

„A jogszabály értelmében rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, illetve annak a helyszínén tartózkodni tilos. A szigorú szabályozásnak, mint már sokszor elmondtuk, az a célja, hogy a koronavírus közösségi terjedését megakadályozzuk. A csoportosulással, a gyülekezéssel a résztvevők veszélynek tehetik ki saját és mások egészségét, és ismételten mindenkit arra kérünk, hogy valamennyiünk egészségének védelme érdekében kerüljék a gyülekezést, illetve a gyűlés szervezését, és tartsák be a védelmi intézkedéseket” – hangsúlyozta Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Idén március 15-én elmaradnak a központi ünnepségek, de reggel 8-kor a Kossuth téren ezúttal is lesz ünnepélyes zászlófelvonás, majd utána Áder János köztársasági elnök mond beszédet. Az államfő ünnepi üzenetét az M1 és a Duna Televízió, valamint a Kossuth Rádió is közvetíti.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »