Az új rendőrfőnököt valószínűleg a pályázati eljárást mellőzve fogják kinevezni

Az új rendőrfőnököt valószínűleg a pályázati eljárást mellőzve fogják kinevezni

Az új országos rendőrfőkapitányt a belügyminiszter valószínűleg a pályázati eljárást mellőzve fogja kinevezni, annak ellenére, hogy azt már meghirdették. Ezt az a képviselői javaslat tenné lehetővé, amely a parlament októberi ülésén kerül napirendre. Erről a belügyminisztérium sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn.

Az új jogszabály értelmében a rendőrfőkapitányt a belügyminiszter nevezné ki, előzetes pályázati eljárás nélkül. Ezt a törekvést a kormányprogram is tartalmazza.

A hatályos jogszabály értelmében a rendőrfőnök-jelöltet egy szakmai bizottság választja ki, ezt követően nyilvános meghallgatáson kell részt vennie a parlament védelmi bizottsága előtt. Az új rendőrfőnököt a belügyminiszter nevezi ki, a védelmi bizottság javaslatára. A megbízatása négy évre szól.

Hírdetés

A rendőrfőnök-választást módosító javaslatot a képviselők az októberi parlamenti ülésen készülnek megvitatni. A módosítás értelmében megerősödne a belügyminiszter szerepe, nem lenne kötelező figyelembe vennie a bizottság javaslatát. A jelöltnek továbbra is abszolválnia kellene a nyilvános meghallgatást a parlamentben, de annak csak tanácsadói jellege lenne.

A pozíció azt követően üresedett meg, hogy az előző rendőrfőnök, Peter Kovařík szeptember 15-ével távozott. A rendőrség vezetésével átmenetileg Štefan Hamrant bízták meg.

(tasr/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »