Az új Nivy Állomás zöldtetője Szlovákia növényvilágának sokszínűségét képviseli

Az új Nivy Állomás zöldtetője Szlovákia növényvilágának sokszínűségét képviseli

Nyitókép: novenivy.sk

Az új Nivy Állomás nemcsak a közösségi tere miatt lesz kedvelt hely, hanem az egyedi zöldtető rendszere miatt is. A novenivy.sk Ing. Ján Andrejkoval, a díszkertészettel foglalkozó Apro vállalat helyettesét kérdezte a zöldtető előnyeiről.

Az új Nivy Állomás nem csak szlovákiai viszonylatban számít egyedi projektnek. A komplexum tetején egyszerre kap helyet park, sportpálya, illetve közösségi tér. Hogyan jártak el egy ilyen komplex projekt tervének elkészítésekor?

A projektet egy brit architektonikus iroda dolgozta ki a HB Reavisnek. Mi, díszkertészeti vállalatként csupán a megvalósítás során kialakult kisebb részletkérdéseket oldottuk. A tervezők Szlovákia sokszínűségéből indultak ki. A tetőre fás szárú növényeket álmodtak meg és a terepmodellezés segítségével az országunk változatos domborzatát szemléltették. A tervezők figyelembe vették azt is, hogy a tetőn különböző aktivitások során fognak találkozni az emberek.

A növényválasztás a tető különböző funkcióinak lett alárendelve?

A zöldtetőket illetően megkülönböztetünk intenzív és extenzív zöldtetőket. A Nivy Állomás tetején 9 000 négyzetméter extenzív zöldtető van, amelynek elsősorban hőszigetelő és ökológiai funkciója van. Ebbe a részbe olyan pozsgás növényeket terveztek, amelyeknek kevés nedvességre, táplálékra van szükségük, emellett nem igénylik az olyan intenzív gondoskodást, mint a fák, bokrok, évelő növények és a díszfüvek. Ezek a növények a zöldtető intenzív részén kaptak helyet.

Hírdetés

A parkokból és városokból ismert növények többsége tavasszal vagy nyáron virágzik. A Nivy Állomás teteje azonban egész évben nyitva lesz. Hogyan fog kinézni a tető ősszel és télen?

A projekt alapján mindig lesznek olyan növények, amelyek egész évben fognak virágozni vagy változni. Tavasszal elsőként a hagymás növények, a tulipánok és a nárciszok fognak virágozni. Ezután a cseresznyefák, később a fanyarka fog virágozni. De lesznek olyan fák is, amelyek változtatják a levelük színét, például a tölgy. Az év folyamán a levele a zöldtől a sárgán át egészen a pirosig változtatja a színét. A nyírfa az egész évben fehérlő kérgével gazdagítja a projektet, az erdei fenyő pedig a zöld tűleveleivel. A fenyőhöz hasonlóan a díszfű is egész évben zöldell, amit ősszel eltávolítnak, így tereprendezés új formát ölt.

Az emberek már évszázadok óta ismerik a zöldtetőket, Szlovákiában azonban hasonló projektek során csak az utóbbi években kezdték el alkalmazni. Milyen előnyökkel jár a zöldtető a város, a szomszédok és a látogatók számára?

A városi klíma miatt elkerülhetetlen volt zöldtető beillesztése a projektbe. A városok hova tovább egyre jobban felmelegednek, és szükség van a lehűtésükre. A zöld növények új tüdőt adnak a városoknak. Felszívják a szén-dioxidot, egy négyzetméter zöld terület 5 kilogramm szén-dioxid elnyelésére képes. Emellett a zöldtető jó hőszigetelő anyag is. Nyáron hűt, télen melegít, aminek köszönhetően az épületek ökologikusabbak, és az energiakiadás 40%-át meg lehet spórolni. A zöldtető további előnye a hangtompítás, illetve az esővíz visszatartása. Az özönvízszerű esőzések során képes a csapadék 90%-át elnyelni, amellyel jócskán tehermentesíti a kanalizációt.

Az új Nivy Állomás tetején nagyobb bokrok is kiültetésre kerülnek. Elegendő földet és nedvességet tudnak biztosítani ezeknek a növényeknek a Nivy Állomás tetején?

Automatikus öntözőrendszerrel dolgozunk, így a növények öntözésénél nem kell locsolócsővel állni. Az első két évben szükség lesz a gyomtalanításra, ami nagy kihívás lesz. Amikor a növények kellő magasságig megnőnek, megakadályozzák a gyomnövények növekedését. Emellett a fák növekedésére is ügyelnünk kell. Eddig ideális körülmények között növekedtek, most pedig új környezetbe költöztettük át őket. Ezért is lesz fontos gondozni őket, és az első két-három évben ellenőrizni.

novenivy.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »